blog

Legjobb szőlőfajták

2022.02.22 10:30
Legjobb szőlőfajták

Nehéz meghatározni, melyek a legjobb szőlőfajták, hiszen mindegyik típus különleges és egyedi jellemzőkkel bír. Azonban a hosszú évek tapasztalatai során, több szempont alapján kialakultak a szőlőtermesztésben leginkább kedvelt, legjobb szőlőfajtáknak nevezett típusok.

Mi határozza meg, hogy jó-e az adott típusú szőlő? Számos tényező befolyásolja a fajták minőségét, nézzük ezek közül a leggyakoribbakat:

  • az oltvány eredése,
  • az érési feltételek - korai-, közép- és későn érők lehetnek,
  • művelési módszer,
  • gondozási igény,
  • kártevőkkel, kórokozókkal szembeni ellenállóság,
  • fagyokkal szembeni ellenállás,
  • a termés mennyisége,
  • a fürtök mérete, súlya,
  • a bogyók méretek, íze, cukor- és létartalom,
  • felhasználásuk célja - friss fogyasztás vagy borkészítés, emellett vannak kettős felhasználású típusok is.

Megfelelő minőségű és mennyiségű szőlőtermés alapfeltétele a jó oltvány. Ezen a ponton meg kell említeni a rezisztens szőlőfajtákat, melyek jóval ellenállóbbak hagyományos társaikhoz képest. Időjárási viszonyoktól függően kevesebb növényvédelmet, egyéb ápolási feladatot igényelnek. Kevésbé fenyegeti őket a szőlőt megtámadó lisztharmat és peronoszpóra, melyek hatalmas károkat képesek okozni az állományban. Jobban viselek a tél viszontagságait, a fagyos, hideg körülményeket.

Rezisztens csemegeszőlőkből egyre nagyobb a választék, - fehér, kék, vörös színűek egyarányt megtalálhatók az egyes fajták között. A rezisztens borszőlők köre viszonylag szűkebb, viszont remek választás azok számára, akik biobort szeretnének készíteni.

Legnépszerűbb borszőlők

Cabernet franc
Franciaországból származó szőlőfajta, az Egri bikakér egyik alap összetevője. Kisebb méretű fürtjeit apróbb, sötétkék, vékonyhéjú bogyók alkotják. Jól tűri a téli fagyokat. Az ebből készült vörösbor jellegzetes, savakban gazdag ízvilágú.

Furmint
Az egyik legjobban aszúsodó fehérszőlő, hosszúszárú fürtökkel. Termése lédús, vastag héjú, ropogós. Termesztése a Tokaji borvidéken kimagasló, kiváló száraz fehérbor készül belőle.

Hárslevelű
Magyar szőlőfajta, hatalmas fürtökkel. Édes, vékonyhéjú terméséből édes fehérbor készíthető.

lila szőlő

Irsai olivér
Magyar nemesítésű hibrid szőlőfajta. Csemege- és fehérborszőlőként egyaránt hasznosítható. Kúp alakú, közepes méretű fürtöket nevel, melyeket augusztus második felétől kezdenek szüretelni. Aranysárga, vékonyabb héjú bogyók jellemzik.

Kékfrankos
Hazánkban a legszélesebb körben elterjedt kékszőlő, melyből a legtöbb magyar rosé készül. Közepes méretű fürtök, vastag héjú, lédús termés jellemzi. Az ebből készült vörösbor enyhén savas.

Merlot
Francia eredetű, aprószemű kékszőlő, melyből remek sötétvörös, száraz bor készíthető. Szeptember végén szüretelik.

Olaszrizling
Kiváló fehérszőlő, mely remekül alkalmazkodik szinte bármilyen körülményhez. Apró, sárgás, vékonyhéjú bogyóit október elejétől kezdik szüretelni.

Pinot noir
Francia eredetű borszőlő, nevét a fenyőtobozra hasonlító fürtjeiről kapta. Gombásodásra hajlamos, a legjobb termést meszes talajban hozza. Sötétkék színű, vékonyhéjú, édes termését szeptember második felétől szüretelik. Az ebből készült vörösbor kellemes, testes ízvilágú.

Legnépszerűbb csemegeszőlők

Csabagyöngye
Az egyik legkorábban érő fehérszőlő, közepes nagyságú fürtökkel. Bogyói kisebbek, kellemes, muskotályos ízűek.

Hamburgi muskotály
Sötétkék színű, vékony héjú, hamvas bogyói nagyméretű, laza fürtöket alkotnak. Kellemes, muskotályos ízű szőlő.

Pannónia kincse
Nagyfürtű szőlő, zöldesfehér színű, nagyméretű bogyókkal. Betegségekkel szemben nem ellenálló. Szüretelése szeptemberben esedékes.

Pölöskei muskotály
Betegségre kevésbé érzékeny a több csemegeszőlő fajtákhoz képest. Nagy, ropogós héjú és enyhén savas ízvilágú bogyói laza fürtökben csoportosulnak. Szeptember végén, októberben szüretelik.

Suvenir
Nagyfürtű, kékszínű, nagy bogyókat termő szőlőfajta, melynek héja vékony, húsa ropogós. Gyümölcse finom, fűszeres zamatú.

Teréz
Rezisztens fehér csemegeszőlő, mely ellenálló a lisztharmattal, szürkepenésszel szemben. Az íze nem a legkiválóbb, termesztése jóval egyszerűbb a többi fajtával összehasonlítva.