blog

Milyen szőlőt ültessek

2022.02.18 11:22
Milyen szőlőt ültessek

Ha elhatározta, hogy szőlőt telepít, megtalálta az ültetés ideális helyét, minden bizonnyal felmerül a "milyen szőlőt ültessek" kérdés. Számos remek, bő termést ígérő szőlőfajta létezik, így a választás kezdő szőlőtermesztők számára nem mindig egyszerű. Mérlegelni kell bizonyos szempontokat, melyek alapján megtalálja az ön termesztési céljának megfelelőt.

A szőlőtermesztés legizgalmasabb része a szüretelés. Hatalmas fürtök, mézédes bogyókkal, egy pohár finom, saját készítésű bor - jól hangzik? A szőlő igényeinek, gondozási folyamatának elsajátítása és betartása eredményeként ön is élvezheti munkájának gyümölcsét! Mindehhez első lépések egyikeként el kell dönteni, pontosan milyen szőlőfajtát vagy fajtákat telepítsen.

A fajta kiválasztásához meg kell határozni a termesztés célját. Az egyes célokhoz más-más típust kell választani. Megkülönböztetünk csemege- és borszőlő fajtákat, ezek közül néhány kettős felhasználású.

 

Csemegeszőlő fajták

A csemegeszőlők alapvetően nem alkalmasak bor készítésére. Ezeket a fajtákat frissen fogyasztjuk, sütemény, lekvár, gyümölcslé készítéséhez használjuk fel, valamint ízletes mazsola készíthető zamatos bogyóikból.

Vastagabb héjjal rendelkeznek, ropogósak, borszőlőkhöz képest nagyobb szeműek. Fogyasztásuk nagyon egészséges, hiszen a szervezet számára értékes ásványi anyagok, antioxidánsok találhatók a héjában, és magjában egyaránt.
A sárga szőlők általában édesebbek, míg a kék és piros társaiknak magasabb az antioxidáns tartalmuk.

Legkedveltebb fajták közé tartoznak: Afuz Ali, Attila, Csabagyöngye, Fehér saszla, Hamburgi muskotály, Moldova, Narancsízű, Pannónia Kincse, Pölöskei Muskotály, Szőlőskertek királynője muskotály.

fehér szőlő

Magnélküli szőlőfajták

A szőlőmag nagyon egészséges, mégsem kedveli mindenki. Így egyre szélesebb körben kedveltek a magnélküli szőlőfajták. Főként a gyerekek kedvence a magot nem tartalmazó szőlő, mely a mazsola készítés alapja. Nagy előnye, hogy ritkábban okoz epebántalmakat, így azok számára is fogyasztható, akik ilyen jellegű problémával küzdenek.

Többféle színben megtalálhatóak, lehet sárga, vörös, kék vagy fekete. A fürtök közepes vagy nagy méretűek, míg bogyóik általában kisebbek.
Legismertebb magnélküli szőlőfajták: Belgrádi, Fehér szultán, Helikon szépe, Kismis Moldavszkij, Ruby King.

Borszőlő fajták

A borszőlők rendszerint vékony héjúak, magasabb cukortartalmúak és lédúsak. Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, vértiszító, méregtelenítő tulajdonságokkal bírnak.

Színük alapján megkülönböztetünk fehér és vörös fajtákat.
Fehér borszőlők közül a legkedveltebbek: Cserszegi fűszeres, Irsai Olivér, Olaszrizling, Ottonel muskotály, Szürkebarát.
Kedvelt vörös borszőlők: Kadarka, Kékfrankos, Kékoportó, Merlot, Medina, Othello.

Bármelyik fajta mellett teszi is le voksát, szánjon időt az adott típus igényeinek megismerésére. Megfelelő gondozási, növényvédelmi feladatokkal jó eséllyel élvezheti saját szőlője gyümölcsét.