blog

Miért nem terem a szőlő

2022.02.16 11:42
Miért nem terem a szőlő

A házi szőlőtermesztés során sokszor felmerül az a kérdés, hogy miért nem terem a szőlő? Ennek számos oka lehet, így több szempontot meg kell vizsgálni ahhoz, hogy a problémát orvosolni tudjuk. Ebben szeretnénk segítséget adni, így végig vesszük azokat a tényezőket, melyek a terméshozam elmaradását eredményezhetik.

Ahhoz, hogy a szőlő termést hozzon, egészséges és termékeny rügyeknek kell fejlődni. A tenyészidőszak végére kifejlődnek az áttelelő rügyekben a fürtkezdemények. Később, velük együtt a hajtáskezdemények is növekedésnek indulnak.

A szőlő környezeti és ápolási igényeinek biztosítása eredményeként válnak a rügyek termékennyé. Ha növényünk láthatóan nem beteg, zöldell, mindezek ellenére fürtöket nem hoz, valószínűleg nem megfelelő hatások érik.

 

 

Miért nem terem a szőlő - napfény

Az első és legfontosabb, melyet még a szőlőoltvány telepítése előtt figyelembe kell venni, a fény és a szellőzöttség. Növekedéséhez, így a rügyek fejlődéséhez is, napos, meleg környezetre van szükség. Amennyiben a telepítési terület és annak adottsága nem biztosítja az elegendő napfényt számára, sajnos nem várhatunk sok jót a termésre nézve.

Ha valami árnyékolja a töveket, a lehetőségekhez mérten próbáljuk orvosolni, például nagy lombkoronájú fák, egyéb növényzet drasztikus metszésével.

szőlő növekedése, metszése

Miért nem terem a szőlő - metszés

Köztudott, hogy a szakszerű metszés igen kardinális feladat a szőlő gondozása során. A sérült, elhalt növényi részeket eltávolítva számos betegségtől megvédhetőek a szőlőtövek, így növényvédelmi szempontból is jelentős szerepet tölt be.

Befolyásolja a termés mennyiségét, továbbá annak minőségét.

Azonban az adott szőlőfajtának megfelelően szükséges elvégezni a metszést. A metszés során meghagyott rügyek termékenysége az egyes fajtacsoportokon belül eltérő lehet. Hagyományos fajtáink és a rezisztens hibridek hajtásai jellemzően sok fürtöt nevelnek. Ezzel szemben a keleti származású faják és az azokból nemesített hibridek kevésbé termékenyek. Esetükben lehetséges, hogy metszés során a meddő rügyeket hagyjuk meg.

Megoldás lehet metszés vagy a művelés módjának változtatása.

Miért nem terem a szőlő - elpusztult nemes rész

Tavasszal, még a virágzás előtt megfigyelhetjük a hajtásokon a fürtkezdeményeket. Amennyiben a virágzás rendben lezajlik, de termés nem fejlődik, az oltvány nemes részével lesz a probléma. Nagy valószínűséggel elpusztult, így a visszamaradt, elvadult rész nem képes termés nevelésére.

Ez esetben forduljon szakemberhez, aki a megmaradt alanyra nemes részt tud oltani. Egyéb esetben új tőke telepítésével próbálkozzon.