blog

Nyári orgona teleltetése

2022.02.11 12:12
Nyári orgona teleltetése

A nyári orgona bűbájos megjelenésével igen kedvelt dísznövény. Nem csoda, hiszen azon túl, hogy virágaival színt és megannyi pillangót hoz a kertbe, gondozása is roppant egyszerű. Felmerülhet a kérdés, hogy mennyire érzékeny a hideg, fagyos időjárásra? Nézzük meg, mit igényel a nyári orgona teleltetése során.

A nyáriorgonáról (Buddleja davidii) általában

A nyáriorgona vagy más néven pillangócserje, kompakt méretű, Északnyugat-Kínában és Japánban őshonos cserje. Hazánkban dísznövényként ismerjük. Érdekesség, hogy Amerika bizonyos területein gyomnövényként tartják számon. Annyira kedvezőek számára az ottani környezeti viszonyok, hogy vadon könnyedén és gyorsan szaporodik.

Habár több mindenben hasonló a kerti orgonához, azzal nagyon távoli rokonságban áll. Felálló szárú, gyorsan növő cserje, félcserje, mely kifejlett állapotában 2-4 méter magasságot éri el. Különleges, akár 30 cm hosszúságra megnövő virágai több színváltozatban elérhetőek. Lilás, rózsaszínű, fehér, de bíborpiros vagy sárga árnyalatokban is megtalálható a kertészetekben.

Tökéletes választás, ha nyáron szeretné virágba borítani kertjét, az utcafrontot vagy virágágyásokat, hiszen júliustól kezdődően az ősz érkezéséig ontja csodálatos fürtszerű, enyhén illatos virágait. Amikor a többi cserje virágzási időszaka véget ér, kezdődik a nyári orgonáé. Szoliter növényként ugyanolyan jól funkcionál, mint más virágokkal, cserjékkel ültetve.

Dús, bokros, színes virágaival előszeretettel ültetik parkokba, iskolák és óvodák udvaraira.
Nektárja igen vonzó számos pillangó- és méhfaj számára, innen kapta a pillangócserje elnevezést.

nyári orgona virága pillangóval

Igényei

  • Talaj- és vízigénye átlagosnak mondható. Bármilyen talaj megfelelő az ültetéséhez, öntözését tekintve sem igényel különösebb odafigyelést. Nagy nyári melegben a kiegészítő locsolást meg fogja hálálni.
  • A megfelelő fényviszonyok biztosítása annál fontosabb az egyenletes fejlődéséhez. Napos, meleg területre telepítse.
  • A nyári orgona minden évben az új hajtásokon virágzik, ebből adódóan kiemelt jelentőséggel bír a jól időzített, szakszerű metszése. Erre tavasszal kerülhet sor, amikor a tavaszi fagyveszély biztosan elmúlt.

Nyári orgona teleltetése

Hazánk klímájából adódón a nyári orgona szinte teljesen télállónak mondható. A tavaszi metszés fenntartó és egyben alakító szerepet tölt be. A nyáriorgona növekedése ízlésünk alapján szabályozható, egyben szükségszerű folyamat a virágzás szempontjából.

Amikor már nem kell tartani a tavaszi fagyoktól, távolítsa el az előző évi virágokat. Vágja le a tél során megsérült, esetleg beteg részeket. Ezzel felfrissítjük, új hajtások nevelésére buzdítjuk cserjénket.

Zord teleken ne ijedjen meg, ha e csodás növény vesszői károsodnak. Vágja vissza tövig, ki fog hajtani.

 

Elmondható, hogy a nyári orgona nevelése, teleltetése roppant egyszerű. Az évenkénti metszésen kívül nem igényel nagyobb feladatokat. Rendkívül gyorsan fejlődik, kártevőkkel szemben ellenálló. Mindezek mellett páratlan megjelenésű, egész nyáron át díszíti kedve virágaival kertünket. S ki ne örülne a színes, szárnyaló pillangóknak?