blog

Szőlőtelepítés szabályai

2022.02.10 10:30
Szőlőtelepítés szabályai

A szőlő igencsak igényes növénynek mondható. Ha környezeti, ápolási szükségleteit figyelembe véve kiválasztottuk a szőlő típusát – csemegeszőlő vagy borszőlő -, és a megfelelő telepítési helyet, jöhet az ültetés. A szőlőtelepítésnek azonban vannak bizonyos szabályai, lépések, amelyeket érdemes megismerni.

Szőlőtelepítés szabályai – lépések

Korábbi cikkeinkben megismerték a szőlő jellemzőit, igényeit. Mindezen ismeretek birtokában könnyen ki tudja választani a szőlő telepítéséhez megfelelő helyet, illetve közeget, továbbá annak idejét. Nézzük, milyen lépésékből áll a szőlő szakszerű ültetése.

1. Oltvány előkészítése

Ültetés előtt néhány órára állítsa vízbe az oltványokat, hogy az elvesztett nedvességet ily módon pótolni tudják. Kulcsfontosságú, hogy a szabadgyökeres oltványokat közvetlen az elültetés előtt vegye ki a nedves közegből, kis időre sem lehetnek szabadon.

2. Ültető gödör készítése

A kiásott gödör nem lehet túl kicsi, de túl nagy sem. Körülbelül 60 cm mélységű és 40x40 cm alapterületű az ideális. Ekkora méret esetén elengedő a hely a gyökérzet könnyebb megindulása szempontjából.

3. Talaj javítása

A tápanyag utánpótlása nagyon fontos a szőlő számára. Ennek hiányában fejlődése, valamint a termés nem lesz kielégítő. Ezért a kiásott gödör aljába helyezzen szerves trágyát és keverje össze a földdel. Ebben a folyamatban a beiszapoló öntözésnek is nagy szerepe van.

szőlősor domboldalon

4. Gyökérzet felkészítése az ültetésre

Az oltvány ültető gödörbe helyezése előtt, kis mértékben, óvatosan vágja vissza az oldalgyökereket. Amennyiben sérült rész található a gyökérzeten, távolítsa el, ügyelve, hogy az ép részekben ne okozzon kárt.

5. Ültetés, feltöltés, tömörítés

Úgy helyezze az oltványt a gödörbe, hogy a szőlő oltási helye a föld felett helyezkedjen el. A feltöltést javasolt szakaszosan végezni, folyamatosan locsolni, közben a földet kellően tömöríteni. Óvatosan, az oltvány körüli földrészt lábbal tapossa meg, figyelve arra, hogy a szőlőtő közben egyenesen maradjon. A megfelelő tömörítés biztosítja, hogy a föld légmentes legyen.

6. Öntözés, kupacolás

Telepítés után bő vízzel locsolja be az oltványt. Érdemes köré tányérszerű mélyedést készíteni, így a víz nem tud elfolyni.

Őszi-téli ültetésnél az oltvány talajból kiálló részét körülbelül az alsó 3-4 rügyig takarja be földdel - ezt nevezzük kupacolásnak, más néven csirkézésnek. Ez védi meg a növényt a fagykároktól.

Amennyiben tavasszal telepít szőlőtöveket, a vesszőket 2-3 rügyre vágja vissza. Hasonlóan, mint az őszi ültetés esetében, kupacolással védheti meg a napégés okozta károktól. Csak akkor bontsa le, amikor a kupacból kibújnak az új hajtások.