blog

Szőlő telepítése

2022.02.08 11:12
Szőlő telepítése

A sikeres szőlőtermesztés a megfelelő ültetési hely kiválasztásával és a szakszerű telepítéssel kezdődik. Ha már a kezdeti lépések sem biztosítják a szőlő igényeit, nem várható minőségi és nagy mennyiségű termés. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a szőlő telepítése igazán kardinális kérdés, ha termeszteni szeretnénk. De ne ijedjen meg, mindez nem bonyolult folyamat, a cikkben bemutatjuk a szőlőtelepítés lépéseit.

A szőlő telepítésének első lépéseként át kell gondolni, hogy milyen célra szeretnénk használni a szőlőt. Más fajtát kell választani amennyiben frissen szeretnénk fogyasztani, megint másat, ha bort szeretnénk készíteni. Felhasználástól függően válasszuk ki a megfelelő fajtájú csemegeszőlőt vagy borszőlőt. Bármelyik típus mellett döntsön, a kertészetek kínálatában bőséges választék áll rendelkezésére – szabadgyökeres és konténeres kivitelben egyaránt. Nem mindegy az sem, hogy szőlősor, avagy lugas szerepel a terveink között.

Ezek után a szőlő számára legoptimálisabb hely kiválasztása következik. Ugyancsak meghatározó döntés az ültetés szempontjából, hiszen évelő növényként hosszú életű szőlőtöveket igyekszünk nevelni.
Az ideális hely megtalálásához tisztában kell lenni a szőlő igényeivel. Lássuk, melyek ezek.

Szőlő fényigénye

Fontos, hogy napos, meleg területet válasszon, ugyanis sok fényre van szüksége a növekedéshez. Jellemzően a déli, délkeleti fekvésű domboldalak, délnyugati sík területek a megfelelőek. A legtöbb napfényt az ilyen tájolások biztosítják. Elegendő fény mellett szebb és ízletesebb bogyók fejlődnek.

Szőlő talajigénye

Habár a szőlő a gyengébb minőségű, homokos környezethez is jól alkalmazkodik, a tápanyagban gazdag, laza szerkezetű, humuszos talajban fejlődik kiegyensúlyozottan.

Szőlő agyagos talaj

A termékeny, agyagos talaj ideális a szőlő fejlődése szempontjából. Lényeges azonban annak kötöttsége, fontos, hogy jó vízelvezető képességű, laza szerkezetű legyen.

Szőlő vízigénye

Kedvező időjárási körülmények esetén a természetesen lehullott csapadék elegendő a szőlőtőkék számára. Száraz, aszályos időszakban azonban szükséges a kiegészítő öntözés.

lila szőlőfürtök

Mikor ültessünk szőlőt

Ha kiválasztottuk a szőlő számára kedvező területet, jön a következő nagyon fontos kérdés, hogy mikor ültessük el a szőlőt? Október második, november első fele, tehát a kora őszi időszakban telepített szőlőtőkék jobban erednek. A gyakorlat azt mutatja, hogy ezek a tövek hosszabb életűek lesznek.
További előnye az őszi telepítésnek a gyökerekhez jutó téli csapadék. Ajánlott azonban a téli fagykárok ellen kupacolással védekezni. Megfelelő gondozással a tavaszi ültetés szintén sikeres lehet.

Szőlő telepítés folyamata

  • Ha eldöntöttük hol lesz a legjobb helye a szőlőnek, nincs más hátra, mint elültetni. Ehhez egy legalább 60 cm mélységű, 40x40 cm alapterületű gödröt kell ásni.

  • A szőlő oltványokat ültetés előtt áztassuk néhány órára vízbe, ezzel segítve az elvesztett nedvesség pótlását. Nagyon fontos, hogy a szabadgyökerű töveket soha ne hagyja szabadon, csakis közvetlenül azok elültetése előtt vegye ki a nedves közegből.

  • Hogy a megfelelő tápanyagok biztosítva legyenek az oltványok fejlődéséhez, érdemes a talajt feljavítani istállótrágyával, jó minőségű kerti földdel. Helyezze őket a gödör aljára, majd jól keverje össze. Ne feledkezzen meg a beiszapoló öntözésről!

  • Az oltványról metssze le a kisebb oldalgyökereket és az esetleges sérült részeket. Annyi földet szórjon a gödörbe, hogy a szőlő oltási helye a föld felett helyezkedjen el. Érdemes a feltöltést szakaszosan elvégezni, a földet kellően tömöríteni az oltvány körül.

  • Telepítés után bő vízzel ajánlatos megöntözni. Ha az oltvány köré tányérszerű mélyedést készít, a víz koncentráltan a tövénél marad.

  • Őszi-téli telepítés során a vessző talajból kiálló részét az alsó 3-4 rügyig fel kell tölteni földdel, így védve meg a téli fagyoktól.

Szőlő tőtávolság

Az ajánlott tőtávolság körülbelül 1 m, a sorok közötti távolság pedig 2-2,5 méter. Ilyen távolságok mellett a tőkék kiegyensúlyozottan tudnak növekedni.