blog

Vadszőlő fajták

2022.01.28 14:08
Vadszőlő fajták

A vadszőlő számos pozitív tulajdonsággal rendelkező, közkedvelt évelő futónövény. Több típusa ismert, melyek jellemzőit, az egyes vadszőlő fajták gondozásának legfontosabb tudnivalóit gyűjtöttük össze.

A vadszőlő fajtái

Tapadókorongos vagy repkény vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata "Veitchii")

Akár 10-15 méter magasra felkúszó cserje. Gondozását illetően nem támaszt nagy igényeket, könnyen és gyorsan fejlődő növény. Remek választás, ha nagyobb függőleges felületet, falakat szeretne gyorsan díszíteni.

Ahogyan neve mutatja, tapadókorongok segítségével kapaszkodik, pontosan tapad az adott felületre. A növény ennek a leszáradásával húzza rá magát a falra.

Gyakran alkalmazzák társasházaknál, ahol a csupasz felületek takarása nem elhanyagolható szempont. A közhiedelemmel ellentétben a tapadókorongok nem tesznek kárt a falban, terjeszkedésük nem résekhez kötődik. Így kevésbé esztétikus falrészekhez kifejezetten ajánlott, hiszen díszítő értéke páratlan.

Virágai alig észrevehetőek, bogyós termése lilás színű. Fontos megjegyezni, hogy bogyója mérgező, oxálsavat tartalmaz.
Lombhullató növény, levelének színei ősszel sárgás-vöröses árnyalatokban tündökölnek.

Kacsos vadszőlő (Parthenocissus quinquefolia)

A kacsokkal kapaszkodó vadszőlőt pergolák, drótkerítések, oszlopok, erkélyek befuttatására célszerű használni. Házfalakra az előbbiekben említett repkény vadszőlő a jobb megoldás.

Nem túl igényes, bármilyen talajban megél. Naposabb területekre érdemes telepíteni.

Kifejlett állapotában a 10 méteres magasságot is elérheti. Akár 3-5 méter növekedésre képes egy éven belül. Így telepítés után valóban nem kell sokat várnia arra, hogy az adott területet dekorálja. Lombhullató cserje, fényes, tenyeresen álló levelekkel. Az ősz beköszöntével a levelek elszíneződnek, így hozva melegséget a szürkés hónapokba. Elmondható, hogy ebben az időszakban nyújtja a legszebb látványt.

vadszőlő zöld levelekkel

Kínai vadszőlő (Parthenocissus henryana)

8-10 m magasra felkúszó, kacsokkal kapaszkodó, a többi vadszőlő típushoz hasonlóan lombhullató növény. Gyorsan és intenzíven fejlődik, így lugasok, kerítések, falak díszítésére, takarására alkalmas.

Jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajban fejlődik kiegyensúlyozottan. Félárnyékos, napos helyre ültesse.

5 karéjú levelei árnyékos környezetben zöldek, míg napos közegben bordóra színeződnek.


Közönséges vadszőlő (Parthenocissus inserta)

Észak-Amerikában őshonos, lombhullató kúszónövény. Nemcsak függőleges felület díszítésére, hanem talajtakaróként is használható.

Talaj tekintetében igénytelen. Levelei fényes felületűek, melyek világos, napos környezetben a legszebbek.

A fiatal tövek rendszeres öntözésre szorulnak, erre ajánlott figyelni, nehogy kiszáradjanak. Idősebb korban jobban viselik a föld szárazságát.

Metszéssel érdemes kordában tartani fejlődését, növekedését.


Bármelyik vadszőlő fajta mellett teszi le a voksát, nem fog csalódni. A metszésre valamennyi típus esetén figyeljen, ettől nagyobb feladatokat nem igényel.