blog

A vadszőlő

2022.01.26 12:52
A vadszőlő

Ki ne ismerné a házak falát, kerítéseket beborító vadszőlőt? Dekoratív megjelenése szó szerint megszínesíti a környezetet. A közhiedelemmel ellentétben a házfalakban nem tesz kárt, így valóban hasznos növényként funkcionál.

A vadszőlő a szőlőfélék családjába tartozó, Észak- és Közép-Amerika, valamint Kelet- és Délkelet Ázsiai területein őshonos, lombhullató, évelő kúszónövény. Európában, így hazánkban is, dísznövényként terjedt el.

Április második felében ontja leveleit, melyek fűrészes szélűek, hegyes csúcsúak és zöldes színűek. Az őszi hónapokban pompázik igazán, ekkor mutatja sárgás-vöröses színeit, melyek aranylóan tündökölnek a napfényben.

Nyár közepén hozza nem feltűnő, kétivarú virágait. Termése lilás színű, 5-6 mm átmérőjű, melyben átlagosan 3-4 darab mag található.

Számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, nem utolsó sorban remek díszítő értékkel bír. Az évenkénti metszésen kívül gondozása nem igényel túl sok feladatot.

Vadszőlő ültetése

Széleskörben felhasználható növény, napos, félárnyékos, ugyanakkor árnyékos területekre egyaránt telepíthető. Igénytelen, mondhatni bármilyen talaj megfelel számára. Tápanyagban szegény, homokos közegben is megél, így szinte bárhová ültetheti. Azt fontos megjegyezni, hogy tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű közegben mutatja legszebb formáját.
Vízigénye átlagos, a száraz hónapokban azonban igényli a gyakoribb öntözést.

Az ültetési hely kiválasztásakor mindenképp vegye figyelembe, hogy akár 20 méter magasra is képes megnőni. Nagyobb kerítésekre, tűzfalakra, teraszok oldalához érdemes ültetni, ahol van helye a növekedéshez. Lejtős területekre, gyep helyett telepíthető, így egységes talajtakaróként funkcionál.

Méterenként 1-2 tövet ültessen, ezáltal hamar "benövi" a díszíteni kívánt felületet vagy területet.

Vadszőlő ültetése mikor

A napjainkban kapható konténeres vadszőlők valójában a téli fagyos hónapok kivételével a vegetációs időszakban bármikor telepíthetőek. Február-márciustól kezdődően, a tavaszi és nyári hónapokban egyaránt lehet ültetni.

Vadszőlő növekedése

Növekedése intenzív, emiatt célszerű metszeni. Ha gyorsan szeretne sűrű lombozatú, dekoratív megjelenésű növényt ültetni kertjébe, a vadszőlő tökéletes választás!

vadszőlő őszi színekben

Vadszőlő szaporítása

Szaporítása bujtással és hajtásdugvánnyal egyaránt történhet.

Próbálkozhat magról való szaporítással is. Ez esetben megérett bogyóit gyűjtse össze, majd távolítsa el a magokat. Alapos mosás és szárítás után tegye homokkal teli cserépbe és helyezze hűtőszekrénybe. Kora tavasszal ültesse körülbelül 1 cm mélyen a talajba. Gondosan öntözze, amíg ki nem hajt és növekedésnek indul.

Vadszőlő metszése

Tél végén vagy a kora tavaszi időszakban szükséges a vadszőlő metszése. Ekkor kell eltávolítani a kiálló hajtásokat, elhalt, elszáradt részeket. Ne felejtse el formára igazítani!

Vadszőlő futtatása kerítésre

A vadszőlő megfelelő választás kerítések futtatásához. Könnyen és gyorsan, valamint költséghatékonyan használható takaró, árnyékoló elemként. Ha nem szeretné, hogy bárki átlásson kerítésén, ültessen mellé vadszőlő töveket.

Vadszőlő kiírtása

Amennyiben nem tudja kordában tartani a növény elterjedését és kiírtásán gondolkodik, legyen türelmes. Mivel könnyen gyökeredző növényről van szó, a gyökerek teljes elpusztítása jelentheti a biztos megoldást.

Vágja le a vadszőlőt és gyökereit a tövek mentén húzza ki a földből. Ásással segítheti ezt a folyamatot.

Vannak egyéb, vegyszeres megoldások, ez esetben óvatosan járjon el, mert olyan növények is kipusztulhatnak, melyeket nem szeretne eltávolítani. Házi praktika a nem kívánt gyomok elleni küzdelemben az ecet használata. Ecet alkalmazása esetén szintén ügyeljen arra, hogy csak az írtani kívánt területen használja.

Vadszőlő mérgező hatása

A vadszőlő bogyója oxálsavat tartalmaz, mérgező hatású. Ezen kívül a bogyó nedve bőrirritációt okozhat. Fogyasztása semmikép nem ajánlott, gyerekekre és kisállatokra különösen figyeljünk ebben az időszakban.