blog

Kála teleltetése

2022.01.25 12:46
Kála teleltetése

A kála egy kecses, elegáns megjelenésű hagymás virág, mely cserepes és vágott virágként, valamint szobanövényként is igen kedvelt. Érdemes azonban tudni, hogy a fehér kála mellett - mely nagymamáink kertjének egyik alapvető virága volt -, megjelentek a hibrid fajták. Ahhoz, hogy a kála teleltetése sikeres legyen, érdemes megismerni a legfontosabb igényeit.

Kála (Zantedeschia aethiopica) jellemzői

A hagyományos fehér színű kála leginkább hatalmas virágáról ismert. Sokan azt gondolják, hogy nehezen gondozható, pedig csupán meg kell teremteni a számára ideális környezeti feltételeket.

Ez a közepes méretű hagymás növény Dél- és Kelet-Afrika mocsaras területein őshonos. Ebből adódóan igencsak vízigényes növény, bátran ültesse mocsaras részekre, például kerti tavak mellé.

Laza szerkezetű, kissé kötött, de jó vízgazdálkodású, enyhén savanyú talajban érzi jól magát. A napos, félárnyékos helyeket kedveli. Kiemelten fontos a rendszeres, egyenletes öntözés, ne hagyja, hogy földje kiszáradjon. Betegségekkel, kártevőkkel szemben ellenálló, levéltetvek, esetleg takácsatkák jelenthetnek problémát számára.

Ideális körélmények között késő tavasszal, nyár elején gyönyörködhet hatalmas virágaiban. A virágzás körülbelül hat hétig tart, így valóban hosszan díszíti kertjét vagy otthonát.

Megfelelő méretű cserépbe ültetve szintén jól fejlődik, így balkonok, teraszok, vagy lakása dísze lehet. Fontos megjegyezni, hogy a kála mérgező növény, így gyermekektől, állatoktól biztonságban kell tartani.

Kála (Zantedeschia aethiopica) teleltetése

A virágzás után - általában augusztus végétől - a kála hatalmas sötétzöld levelei sárgulásnak indulnak, majd elszáradnak. Ekkor kell megkezdeni a kála pihentetését. Az első fagyok után a gyöktörzset ki kell ásni, majd levágni a lombozat maradványait. Miután megszáradt, papírzacskóba vagy újságpapírba csomagolva helyezze egy páramentes, körülbelül 10 Celsius fokos helyiségbe.

Jól válassza meg a téli pihentetés helyét, mert párás közeg hatására a hagymák penészedésnek, rothadásnak indulhatnak.

Tavasszal, május környékén ültesse kis a szabadba.

fehér virágú kála

Hibrid kála (Zantedeschia hybrida) jellemzői

A növénynemesítők munkájának köszönhetően mára megannyi hibrid kála fajta létezik. A fehéren kívül számos más színben és árnyalatban elérhetőek, mint a rózsaszín, lila, sárga, krém és a piros - hogy csak néhányat említsünk.

Méretüket tekintve kisebbek, mint a fehér kála és igényeik is eltérőek. A hibrid színes fajták nagy fényigényűnek mondhatóak, virágaik árnyékban alig, vagy egyáltalán nem fejlődnek. 18-23 Celsius fok ideális számukra. Ezért annyira kedvelt szobanövényként, a hideget nem viselik jól, így lakásban bátran nevelhetők.

A túlöntözést nem kedvelik, erre érdemes figyelnie. Száraz időszakban javasolt este locsolni és időnként permetezni leveleket.

Hibrid kála (Zantedeschia hybrida) teleltetése

Miután a növény elvirágzott, nyugalomba vonul. Ekkor levelei visszahúzódnak, az öntözés gyakoriságát fokozatosan csökkentse.

A földből kiszedett gumókat szárítsa meg, vágja le a levél és lombozat maradványokat, majd 10 Celsius fok körüli helyre helyezze. Semmiképp ne válasszon párás helyiséget a téli pihenés helyéül, nem tesz jót a gumóknak.