blog

Citromfa teleltetése

2022.01.24 16:10
Citromfa teleltetése

A citromfa rendkívül impozáns növény, ám mediterrán típusából adódóan tisztában kell lenni a környezeti igényeivel, ha életben akarjuk tartani. Nincs ez másként a teleltetésével sem, fontos tudni, mit igényel az őszi-téli időszakban. A jó hír az, hogy kis odafigyeléssel eredményesen vészeli át a hideg hónapokat. Ebben segít cikkünk, melyben minden olyan lépést leírunk, ami segítségére lehet a citromfa teleltetése során.

A citromfa teleltetésének lépései

A citromfa nagyon érzékeny a fagyokra, ebből adódóan hazánk éghajlati viszonyai mellett szükséges a szakszerű teleltetése. Fény-, meleg- és páraigényes növény, így az egyre csökkenő hőmérséklet nem ideális számára. Még az első fagyok beállta előtt a teleltető helyére kell költöztetni.

Citromfa gyümölcsökkel

1. Teleltetési hely kiválasztása

A hideg hónapokra válasszon szélvédett, világos helyet a citromfának, ahol a hőmérséklet stabilan 10-20 Celsius fok körüli. Ettől melegebb körülmények között a növény nem tud pihenni, nem kerül nyugalmi állapotba. Ez esetben a tavaszi, nyári fejlődése, növekedése nem lesz kielégítő. Ügyeljen rá, hogy valóban huzatmentes helyiségben legyen a hideg időszakban.

2. Citromfa felkészítése a télre

Mielőtt a téli helyére telepítené e csodás mediterrán növényt, vizsgálja át a növény minden részét. Szabadítsa meg az elhalt, elszáradt, esetleg beteg részektől. Ősszel tisztító metszés elegendő a citromfa számára, a drasztikusabb metszésre tavasszal kerül sor. Győződjön meg arról, hogy nincsenek rajta kártevők. Amennyiben szükséges, tegye meg a megfelelő növényvédelmi intézkedéseket.

A teleltetés előtt mérsékelje az öntözést és a tápoldatozást. Tisztítsa meg a leveleket, ágakat és gyümölcsöket a portól és egyéb szennyeződésektől.

3. Teleltetés körülményei

A megfelelő fény- és hőmérsékleti viszonyok biztosítása mellett fontos, hogy a levegő kissé párás legyen. A nyugalmi időszakban mérsékelt a vízigénye, így csak annyi vizet kapjon, hogy a földje ne száradjon ki. Túlöntözés hatására gyökérgolyva alakulhat ki.

Lehetőség szerint nyugalmi időszakban ne mozgassa a citromfát. Úgy válassza meg a teleltetés helyét, hogy ne kelljen helyváltoztatást eszközölnie.

Fontos megjegyezni, hogy a teleltetés során a citromfa elhullajthatja a lombozata negyedét, akár felét is. Ebben az esetben ne ijedjen meg, ez természetes folyamat.

A tavasz közeledtével fokozatosan és egyenletesen szoktassa hozzá a fényhez, a gyakoribb öntözéshez. Ezzel együtt elkezdődhet a tápoldatozás is, eleinte kéthetes gyakorisággal. Megjelenhetnek az első hajtások, melyeket érdemes visszavágni, ezzel segítve a virágzás folyamatát, valamint a sűrűbb lombozat nevelését.

Amikor elmúltak a tavaszi fagyok vigye ki újra a szabadba!