blog

Citromfű teleltetése

2022.01.22 13:42
Citromfű teleltetése

A citromfű (Melissa officinalis) hazánkban talán nem olyan népszerű, mint más nemzetek esetében. A távol-keleti konyha egyik alapvető fűszere, ugyanakkor a magyar konyhában is kreatívan használható. Kertben és cserépben egyaránt könnyedén nevelhető, gondozása nem igényel különösebb feladatokat, ahogy a citromfű teleltetése sem. Olvassa el a cikket, melyben leírjuk a sikeres átteleltetés lépéseit.

Mit érdemes tudni a citromfűről?

A citromfüvet Dél-Európában a görögök terjesztették el, mégpedig azzal a céllal, hogy megakadályozzák a méhcsaládok kirajzását. Ugyanis a virágaiban megtalálható nektárt a méhek igencsak kedvelik. Később Európa nyugati felén, valamint Észak-Amerikai bizonyos területein is elterjedt.

A növényben található illóolajoknak köszönhetően széles körben alkalmazható és felhasználható fűszerként a konyhában. Frissen vagy szárítva, az adott ételnek, italnak, sőt, édességnek, kellemes ízt kölcsönöz. Remekül illik különböző fajtájú húsokhoz, gyümölcs- és zöldségsalátákhoz. Nem utolsó sorban, frissen szedett levelei díszítésként is funkcionálnak.

Vírusölő és megannyi egyéb jótékony hatása miatt számos egészségügyi probléma, illetve betegség során gyógynövényként használják. Javítja az emésztést, csökkenti a vérnyomást, enyhíti az idegességet, a fejfájást. Alkalmazható ajakherpesz helyi kezelésére, továbbá alvászavarok esetén.

Nyáron jó szolgálatot tesz a szúnyogok elleni védekezésben, hiszen erőteljes illatát egyáltalán nem kedvelik. Érdemes ablak közelébe ültetni, vagy cserépben a párkányra helyezni.

citromfű levelek

Citromfű jellemzői

  • Évelő, lágyszárú növény, mely tőosztással könnyen szaporítható. Fényigénye magas, így semmiképp ne ültesse napos vagy félárnyékos területre. Ellenkező esetben növekedése nem lesz megfelelő. Az ültetési hely megválasztása során vegye figyelembe, hogy a tövek élettartama hosszú, akár 7-8 évig is élhetnek. Olyan helyre telepítse a citromfüvet, ahol az évek során zavartanul tud növekedni. Kifejlett állapotban akár a 80-90 cm magasságot is elérheti.

  • Igénytelen növénynek mondható, bármilyen típusú földben megél. Azonban a tápanyagban dús, humuszos talajban fejlődik a legjobban. Az ideális ültetési sor- és tőtávolság körülbelül 45 cm.

  • Az ültetésre legkorábban április hónapban kerülhet sor, amikor a tavaszi fagyok biztosan elmúltak.

  • A rendszeres öntözést meghálálja, főként a száraz hónapokban.

  • Cserépben, kaspóban szintén jól fejlődik. Így nem kell lemondani annak sem erről a csodás kis növényről, akinek nincs kertje vagy elegendő helye a szabad földbe való ültetéshez. Ez esetben érdemes sűrűbben metszeni, a bokrok nagyságának kordában tartása miatt.

  • A gyakoribb vágással folyamatosan új és friss hajtásokra lehet ösztönözni.

  • Betegségekkel szemben ellenálló, ritkán támadják meg levéltetvek vagy földi bolhák.

A citromfű teleltetése

Jó hír azoknak, akik egyszerűen nevelhető és könnyen áttelelő növényeket szeretnének gondozni: a citromfű télre való felkészítése csupán néhány lépésből áll.

Hazánkban ugyan különösebb gond nélkül átvészeli a hideg hónapokat, de érdemes takarással védeni. A cserépben nevelt példányokat ősszel vágja vissza és költöztesse fagymentes, világos helyre. A téli pihenés után tavasszal újra kihajt. A tavaszi fagyok elmúltával újra ki lehet vinni a szabadba.