blog

A hortenzia

2022.01.21 14:30
A hortenzia

A hortenzia egyedülálló megjelenésével, hatalmas virágaival nagyon régóta kedvelt dísznövény. A hortenziafélék családjába mindegy 100 lombhullató és örökzöld faj tartozik. Ennek köszönhetően számos formában és színváltozatban elérhető. Így mindenki saját ízléséhez - s persze kertjéhez - passzoló fajtát tud vásárolni.

Meghatározó kinézete, dús virágzata miatt sokoldalúan felhasználható, bármilyen stílusú udvarra vagy kertbe beilleszthető. Kedveltségének másik tényezője a nem bonyolult gondozása. Ellenálló, szívós növényről van szó, melyet ritkán támadnak meg betegségek, illetve kártevők. Környezeti igényei biztosításával ezek is megelőzhetőek.

Hortenzia igényei

Talajigénye ugyan átlagosnak mondható, de a savanyú, körülbelül 4-5 pH értekkel rendelkező közegben fejlődik igazán. Érdemes tudni, hogy a kék virágú hortenziák a nem megfelelő kémhatás miatt elveszíthetik színüket, rózsaszínessé válnak.

Az optimális fejlődéshez rendszeres öntözést igényel. Fokozottan igaz ez a nyári, száraz hónapokban, valamint az ültetés utáni időszakban. A pangó vizet nem viseli jól, viszont nem szabad hagyni, hogy földjének felső rétege kiszáradjon.
A víz tekintetében fontos megjegyezni, hogy a kemény víz, mely hazánkban általánosan jellemző, a levelek sárgulását idézheti elő. Ezért öntözéshez összegyűjtött esővizet érdemes használni.

Félárnyékos területre javasolt telepíteni, ahol jellemzően a reggeli órákban éri napfény. Túlzottan fényszegény környezetben a növekedés, a virágok mérete nem lesz olyan intenzív, mint az elvárható.

Hortenzia napos helyre

Erős napsütéstől érdemes védeni a hortenziát. A tűző nap megégetheti a leveleket és a virágokat, így a növény tulajdonképpen egyszerűen megég. A vízhiányos állapot következtében kiszárad, mely akár a pusztulását is eredményezheti. Napos, de félárnyékos hely az ideális számára.

hortenzia nyíló virágokkal

 

Hortenzia növekedése

Növekedését a környezeti tényezők befolyásolják. Vízhiányos, száraz közegben növekedése lelassul, az új hajtások, a virágzat nem tud kielégítően fejlődni.

Amennyiben lassabb növekedésű hortenzia fajtát keres, válassza a tölgylevelű hortenziát. Ez a változat növekedési üteme miatt kiválóan alkalmas sziklakertekbe, szűkebb kis területekre, akár erkélyekre vagy temetői virágként ültetve.

Hortenzia virág

A hortenzia virágával kivívja magának a figyelmet. Nem csupán a virágok mérete, hanem formája és színe miatt is. Alakjukat tekintve vannak gömbszerűek és tányér alakúak. Színük pedig a fehértől a kékig, a rózsaszín, a bordó és a piros árnyalatokig sokféle lehet. A kínálat igen széles palettán mozog, a választás nem mindig egyszerű, hiszen mindegyik mesés a maga nemében.

Hortenzia sövény

A megannyi típus közül a kúpvirágú cserjés hortenzia sövénynek is nevelhető. Ágai vastagok, virágai nagyok. Nyíratlan állapotában szoliter növényként vagy sövényként kreatívan nevelhető.

Bugás hortenzia

Az egyik legizgalmasabb és talán legnépszerűbb típus a bugás hortenzia. Ahogy neve is jelzi, hatalmas bugás virágzatot nevel, melyek fehér, krémes színűek, néhol rózsaszínes árnyalatúak. Ha jól érzi magát és kedvezőek számára a növekedési feltételek, nyár közepétől egészen őszig csodálhatja izgalmas virágait.

Bugás hortenzia fajták

A bugás hortenziának több fajtája létezik. A legismertebbek:

  • Candlelight
  • Magical Summer
  • Grandiflora
  • Floribunda
  • Tardiva
  • Brussels Lace