blog

A hortenzia betegségei

2022.01.20 12:50
A hortenzia betegségei

A legtöbb hortenzia fajta ellenálló a különféle betegségekkel, kártevőkkel szemben. Ám mégis van néhány, melyek megtámadhatják a növényt. Segítünk, hogyan előzheti meg ezeket, valamint leírjuk, mik lehetnek a hortenzia betegségei.

Hogyan védheti meg a hortenziát a betegségektől?

Általános igazság, hogy könnyebb megelőzni, mint kezelni a kialakult problémát. Fontos figyelembe venni a hortenzia környezeti igényeit és aszerint kiválasztani a megfelelő helyet az ültetéshez.

Ápolása nem igényel sok feladatot, azonban az évenkénti tavaszi metszést nem szabad elhanyagolni. Ekkor esedékes ugyanis az elhalt, elszáradt részek visszametszése. Amennyiben ezt elmulasztja, nemcsak nem tud erős hajtásokat és virágokat nevelni, de kevésbé lesz ellenálló a különböző betegségekkel szemben is. Évközben az elszáradt virágokat és leveleket kell visszacsipegetni. Így ténylegesen az egészséges, erős részek maradnak meg a növényen.

Hortenzia kártevői

A hortenzia jellemző kártevői a takácsatkák és a levéltetvek.

A közönséges takácsatka leginkább száraz, meleg közegben támadja meg a növényt. Ezek az 1mm-nél kisebb élőlények okozzák az ezüstös elszíneződést. Védekezni ellene sajnos nagyon nehéz, apró termetük miatt vízsugárral való eltávolításuk nem működik. Mivel nincs engedélyezett atkaölőszer a hortenzia esetében, így kemikáliát sem tudunk használni.

A levéltetű a másik kártevő típus, mely a hortenzia ellensége. Általában a fiatal, még növekedésben lévő, dús növényi részeken fordul elő. Ahogy melegszik az időjárás, úgy szaporodnak tovább, méghozzá gyorsan. A jó hír viszont, hogy erős vízsugárral meg lehet próbálni a lehető legtöbbet eltávolítani.

Hortenzia lisztharmat

Talán az egyik legismertebb kórokozó a lisztharmat. Magas páratartalom hatására jól láthatóan, fehér foltok jellenek meg a levelek felszínén.

hortenzia rózsaszínes virággal

A hortenzia egyéb kórokozói

A lisztharmat mellett az alábbi kórokozók jelenhetnek meg a hortenzia levelein:

  • Hortenzia cerkospórás levélfoltossága: a leveleken barnás-lilás foltok alakulnak ki. Ennek következménye, hogy a lelevek halványulni, sárgulni kezdenek, majd lehullanak. Fontos, hogy a fertőzött leveleket gyűjtse össze és égesse el. Így akadályozhatja meg eredményesen a betegség további terjedését.
  • Hortenzia antraknózisa: nagyjából kör formájú barnás foltok keletkeznek a leveleken, esős, párás időjárás hatására. A védekezés megegyezik az előzőekben leírtakkal, beteg levelek összegyűjtése, majd megsemmisítése.
  • Hortenzia alternáriás betegsége: a levél csúcsán és szélein mutatkozik meg ez a gombás betegség, mely egyre nagyobbá válik. A védekezési módszer ez esetben is: gombás levelek összegyűjtése és elégetése.
  • Hortenziarozsda: a levelek fonáki részén barnás, narancsos foltok formájában jelennek meg a rozsdagombák. Elszaporodásuk a levelek teljes lehullását eredményezi.

Hortenzia levele szárad

Előfordulhat, hogy a levelek száradásnak, hervadásnak indulnak. Ebben az esetben túlzott napfénynek van kitéve a hortenzia, melynek következtében talaja kiszárad, ezáltal vízhiányos állapotba kerül.

Hortenzia virága barnul

A virágok barnulása ugyancsak vízhiányt mutat. A túl sok és erős napfény kiszáríthatja a virágot, könnyen napégést szenvedhet. Ilyenkor a virágzat száradásnak indul, barnulás figyelhető meg. A virágok mellett a leveleken is megmutatkozik ez a folyamat.

Hortenzia levele pöndörödik

A besodródott levelek túl alacsony páratartalom, valamint a föld túlzott szárazsága esetén jelentkezhetnek.

Hortenzia permetezése

Növényvédő szerek hiányában mechanikus védelmet tudunk alkalmazni az egyes betegségek és kártevők ellen. Előbbiek esetében a fertőzött, beteg leveleket szükséges eltávolítani és elégetni, míg levéltetvek ellen az erős vízsugár lehet segítségére.