blog

A hortenzia földjének savanyítása

2022.01.19 14:32
A hortenzia földjének savanyítása

Amennyiben hortenziát nevel, vagy a későbbiekben szeretne telepíteni néhányat ebből a különleges virágzattal rendelkező dísznövényből, jó, ha tudja, hogy savanyú közeget igényel. Elsőre talán valamiféle bonyolult lépések sorozatának tűnhet ez a feladat, de megnyugtatjuk, a hortenzia földjének savanyítása egyszerű. Sőt, házi praktikákat is ajánlunk, melyekkel otthon, könnyedén biztosíthatja a megfelelő kémhatású közeget a hortenzia számára.

Ahogy valamennyi növény esetében, úgy a hortenzia fejlődésének is egyik kulcsfontosságú eleme az ültető közeg milyensége. Nem elég a megfelelő terület kiválasztása, ahol a szükséges árnyék, valamint hely biztosítva van a növény növekedése szempontjából.

A hortenzia ugyanis alacsony kémhatású, savanyú talajban érzi jól magát. Amennyiben a föld lúgossá válik, a levélzet, illetve a virágzat közel sem lesz olyan intenzív, mint az elvárható. A kék virágú hortenziák színe "kifakul", rózsaszínessé válik. Ha dús, virágokkal teli hortenziáról ábrándozik, vagy a hortenzia kék színét szeretné megőrizni, akkor biztosítsa számára a savanyú talajt.

 

Mi az a savanyú talaj?

A talaj bizonyos pH értékkel rendelkezik. Az érték alapján lúgos vagy savanyú kémhatású közegről beszélünk. A hortenzia körülbelül 4-5 pH értékű talajban növekedik megfelelően, ekkor tud kiegyensúlyozottan fejlődni - természetesen egyéb igényei biztosítása mellett.

A talaj kémhatásának megállapítása

Ültetés előtt állapítsa meg, hogy milyen típusú föld található kertjében. A kertészetekben különböző tesztcsíkok, mérőeszközök, lakmuszpapír vásárolható, melyekkel pontosabb eredményt kaphat. Ha nem áll rendelkezésre ilyen eszköz, akkor is kiderítheti, egy egyszerű, házi trükkel. Ehhez mindössze annyit kell tennie, hogy egy marék földre, amelyet tálkába tett, ecetet önt. Ha pezsgést észlel, az minden bizonnyal lúgos kémhatású. Amennyiben nincs pezsgés, jó eséllyel savas a talaj.

hortenzia földjének savanyítása

Hortenzia földjének savanyítása

A savanyú talaj biztosítása nem bonyolult feladat. A kertészetek, szakáruházak kínálatában könnyedén megtalálja az ilyen típusú virágföldet. Egy másik alternatíva, speciális műtrágya használata lehet.

Hortenzia tápoldat házilag

Szerencsére házi praktikák is léteznek, melyekkel a savanyú közeg folyamatosan biztosítható a hortenzia számára. Ezek közül a legismertebbek savanyító hatásúak:

  • reszelt narancshéj és / vagy citromhéj keverése a hortenzia földjébe
  • kávézacc keverése a talajba
  • mulcsként kihelyezett fenyőkéreg használata
  • a hortenzia öntöző vízébe timsó keverése - 1 liter vízhez 4-5 gramm timsó javasolt

Amennyiben a virágok kék színe miatt tesz erőfeszítést a megfelelő pH értékű közeg elérésére, legyen türelemmel! A változás nem túl gyors, így 1-2 nap alatt még ne várja a kék színt a hortenziától.


Fontos, hogy a talaj savanyítására tett lépések nem egyszeriek. Ahhoz, hogy a hortenzia jól fejlődjön, ezáltal szép és erős virágzatot tudjon nevelni, a savanyú kémhatást egyenletesen kell biztosítani számára.