blog

A hortenzia gondozása

2022.01.19 12:48
A hortenzia gondozása

Ki ne szeretne dús virágzattal rendelkező hortenziát nevelni? Sokan félnek, hogy ez a csodálatos növény különleges, munka- és időigényes feltételeket támaszt nevelése során. Valójában ápolása nem bonyolult, megmutatjuk mit igényel a hortenzia gondozása.

A hortenzia (Hydrangea macrophylla) méltán népszerű dísznövény, meghatározó méretű és színű virágaival mindenkit elkápráztat. Több fajtája ismert, melyek közül hazánkban is igen nagy választék áll rendelkezésre. A kínálat tekintetében sokszor nem egyszerű választani a szebbnél szebb típusok közül. Vannak kompaktabb méretűek és nagyobbra növő fajták, kúszó hortenziák, bokros és fa küllemű változatok. Ezek alapján felhasználásuk nagyon kreatív, hiszen szoliter növényként, szabad földben és cserépben, ágyások szegélyeként, akár sövényként és függőleges falfelületek díszítő elemeként is megállják helyüket.

Bármelyik hortenzia fajtát válassza, fontos betartani azokat az igényeket, amelyek az egyenletes és problémamentes növekedést biztosítják a növény számára.


Hortenzia ültetési ideje

A hortenzia ültetésére az év nagyobb időszaka alkalmas lehet. Fontos szem előtt tartani, hogy fagyoktól mentes időszakban ültessük, ezzel is elősegítve a növény erősödését. Kora tavasztól késő őszig ültethető, de a legoptimálisabb mégis a kora nyári és az őszi időszak.

Ezekben a hónapokban nem kell tartani fagykártól, valamint a nagy hőségtől, szárazságtól sem.

Hortenzia ültetése

Alaposan válassza meg az ültetés helyét, hiszen ez sarkalatos pont a hortenzia fejlődése szempontjából. Ne ültesse tűző napra, de egész nap árnyékot adó területre sem. A legjobb választás a félárnyékos fekvés, amikor a reggeli órákban kap napfényt, de a déli nap már nem éri.

Amennyiben levelei fonnyadnak, a virágzat kevés vagy kisebb méretű, az ültetés előbb említett körülményeivel lehet probléma.

kék virágú hortenzia

Hortenzia ültetési távolság

A hortenziának különböző típusai ismertek, melyek alapján méretük változó. Vannak kisebb és nagyobb változatok. A dús levélzetnek, a hatalmas virágoknak helyre van szükségük ahhoz, hogy ki tudjanak teljesedni.

A bugás hortenzia fajták javasolt ültetési távolsága 2,3-2,5 méter, míg a cserjés típusokat 1,5-2 méterre érdemes egymástól telepíteni.

Hortenzia talajigénye

A hortenzia a savanyú, alacsonyabb pH (4-5) értékű közegben érzi jól magát. Jó tudni, hogy a savanyú talaj feltétele a kék virágú példányok színének. Ennek hiányában színük rózsaszínes árnyalatú válik.

A savanyú talaj biztosítása igazán egyszerű, ma már a legtöbb kertészetben beszerezheti ezt a típusú ültetőközeget.

Hortenzia metszése

A növényt az évenkénti tavaszi metszéssel lehet új hajtásokra ösztönözni. Ne féljen a drasztikus visszavágástól, ez ad majd új erőt a növekedéshez és a dús virágzáshoz. Az év további részében az elszáradt részeket, elhalt virágokat csipegesse vissza.