blog

Hortenzia ültetése

2022.01.18 12:16
Hortenzia ültetése

Mi a hortenzia ültetésének szakszerű módja? Néhány apró, de fontos lépést betartva könnyen meg tudjuk teremteni a hortenzia környezeti igényeit. Fontos az ültetés időpontja és helye, továbbá az ültetés lépései.

Hortenzia - legfontosabb jellemzők

A hortenzia szakszerű telepítésének feltétele, hogy ismerjük, milyen feltételek biztosítása mellett tud kiegyensúlyozottan fejlődni. Ezek hiányában nem a tőle elvárt, magával ragadó megjelenést fogja mutatni, virágzása nem lesz intenzív, levelei elsárgulnak, legrosszabb esetben el is pusztulhat. De nem kell megijedni, ezen elvárásokat gyerekjáték megadni a hortenzia számára!

 

A hortenzia igényei:

 • Félárnyékos hely számára az optimális. Tűző napra semmiképp ne ültesse, ugyanakkor a túl árnyékos terület sem ideális. Túlzottan fényszegény környezetben a virágok nem tudnak fejlődni - a hortenzia pedig köztudattan csodás virágzatáról híres.
 • Talajigényét tekintve a kissé savanyú, alacsony pH (4-5) értékű közegben érzi jól magát. Ez fokozottan fontos a kék virágú hortenziák esetében, ugyanis a savanyú talaj hatására maradnak kék színűek. Ellenkező esetben "kifakulnak", rózsaszínűvé válnak.
 • A hortenzia szereti, ha megfelelő rendszerességgel öntözik. Különösen igaz ez a száraz, nyári időszakban. A pangó vizet nem szereti, erre figyelni kell. Az öntözés gyakoriságát a talaj milyensége határozza meg. Laza szerkezetű, jó vízelvezető képességű közegben gyakrabban, míg kötöttebb szerkezet esetén ritkábban kell locsolni. Általános szabály, hogy a hortenzia földjének felső rétegét ne hagyjuk kiszáradni. Fontos megjegyezni, hogy a túl kemény víz a levelek sárgulását okozhatja. Ezt meg lehet előzni a víz lágyításával vagy esővíz gyűjtésével.
 • Fontos a tápanyag utánpótlása. Telepítéskor, valamint kora tavasztól egészen augusztus végéig havi 1-2 alkalommal használjon tápoldatot. Így könnyedén meg tudja támogatni a növekedést és a virágzást.
 • Tavasszal érdemes az éves metszést elvégezni. A dús, erős virágzáshoz elengedhetetlen a hajtások visszametszése. Az év többi részében elegendő az elhalt, elszáradt részek és virágok lecsipegetése.

Amennyiben a fenti igények alapján kiválasztotta a hortenzia számára megfelelő helyet, jöhet az ültetés!

hortenzia dísz talicskában

Hortenzia ültetése - lépések

 1. Az elültetni kívánt hortenziát ültetés előtt fél órával vízbe kell helyezni, hogy a földlabda jól megszívja magát.
 2. Ásó segítségével lazítsa fel a talajt, tisztítsa meg a gyomoktól.
 3. Ássa ki az ültetőgödröt, melynek mérete akkora legyen, mint a növény konténerének kétszerese.
 4. Az ültetőgödröt alaposan locsolja be vízzel és várja meg, amíg elszivárog.
 5. A hortenziát óvatosan helyezze a gödörbe, vigyázva, hogy földlabda ne sérüljön meg.
 6. Komposzttal, trágyával összekevert földdel töltse fel az ültetési gödröt, ügyelve, hogy a gyökérzet jól be legyen takarva. A szár legyen a földfelszín felett.
 7. Ültetés után alaposan öntözze meg a hortenziát. Használhat mulcsot, fenyőkérget a gyökérzet takarására, mely nem engedi a talajt felmelegedni, illetve segít a vízháztartásban.

Ültetés után ne hagyja magára a hortenziát, figyelje az igényeit, hogy meg tudjon erősödni.

Hortenzia ültetése - mikor?

A hortenzia ültetése szinte az év bármely időszakában lehetséges, a fagyos hónapokat kivéve. Már kora tavasztól lehet ültetni, mégis a legjobb, ha a kora nyári vagy az őszi időszakra időzíti. A magyarázat roppant egyszerű. Ezekben az időpontokban nem kell tartani a tavaszi fagyoktól, a nyári szárazságtól, hőségtől, valamint a téli fagyoktól sem. Az ültetés utáni odafigyelés is sokkal könnyebb lesz.