blog

Sün teleltetése

2022.01.17 12:32
Sün teleltetése

A legtöbben örülnek - vagy örülnének -, ha sünt, süncsaládot találnak a kertjükben. A sünök nem veszélyesek, alapvetően rovarokkal táplálkoznak. Kedves kis tüskés állatok, maximum a kutyáknak okoznak bosszúságot éjjel. Ha már kertjébe költözött a süni, kis odafigyeléssel biztonságos lakhelyet biztosíthat számára. A sün teleltetése miatt sem kell aggódni, leírjuk mire figyeljen és milyen lépéseket tegyen védelmük érdekében.

Mit érdemes tudni a sünökről?

Hazánkban a keleti sün (Erinaceus roumanicus) elterjedt, mely védett állat, természetvédelmi értéke 25 ezer Ft. 2014-ben az Év Emlősének választották - védelmük közös érdekünk. Szerencsére nagy munkát nem igényel gondozásuk, kis odafigyeléssel könnyedén eléldegélnek kertjében és téli befészkelésüket is biztosítani tudja számukra.

A keleti sün körülbelül 35 cm hosszú, farokhossza 4-5 cm, súlyuk kortól és nemtől függően 500-1500 gramm. A kifejlett példányok a téli álom előtti súlygyarapodás miatt 2 kg körüli súlyt is elérhetik.

Testüket a szőrszálak között hegyes tüskék borítják, melyek a születés után keményednek meg. Mellüket fehér bunda borítja, melytől még aranyosabbá válik kinézetük.

Hosszúkás pofájukban hegyes fogak találhatóak, melyekkel rovarokat, gilisztákat, csigákat, de akár kígyókat is könnyedén meg tud rágni.

Veszély esetén labdaszerűen összegömbölyödnek, és addig úgy is maradnak, amíg nem érzik magukat biztonságban. Sajnos, sokszor ez a tulajdonság okozza vesztüket, hiszen az úttesten nem sikerül átkelniük.

Leginkább fás, cserjés, avarral borított részekre "fészkeli" be magát. Erdőkben, cserjésekben, parkokban és kertekben egyaránt megél.

A sünök éjszakai életmódot folytatnak - ha nappal találkozik sünnel, valószínű, hogy segítségre szorul. Látásuk viszonylag gyenge, de éjszakai fényviszonyok között remeg szaglásának és hallásának köszönhetően kiválóan tájékozódik. Hamar felderítik a számukra alkalmas eleséget. Kicsiny termetük ellenére gyorsan közlekednek.

Nyár végén, ősz kezdetén szinte farkaséhség lesz úrrá rajtuk, ugyanis készülnek a téli álomra. Testtömegük 2-3 hét alatt akár megduplázódhat. Hallott már éhes sünit lecsapni az ételre? Nyammog, csámcsog, mint egy disznó – nem véletlenül nevezik sündisznónak.

Sün teleltetése - hibernáció

Sokakban felmerül a kérdés, hogy a sünik télen tényleg alszanak? A válasz: igen. Az úgynevezett hibernáció azért szükséges, mert a téli hónapokban nem találnának elegendő táplálékot ahhoz, hogy életben maradjanak.

A hibernáció során a sünök testhőmérséklete, a hormonok, továbbá az anyagcsere is lecsökken. Testük hőmérséklete megközelíti a környezetükét, szervezetük csupán fagypont körül termel némi hőt. Fészkükben összegömbölyödve 5-6 hónapot töltenek téli álomban.

Ehhez azonban szükséges, hogy megfelelő zsírtartalommal rendelkezzenek, elérjék a már korábban említett 500-600 grammos súlyt.

sünlak


Sün teteltetése

A kialakult plusz zsírréteg biztosítja számukra a túlélést a hideg, fagyos időszakban. Veszélyben azok a sünök vannak, akik nem érik el az 500-600 grammos súlyt. Ez esetben úgynevezett sünlak, sünodú kialakításával biztosíthatja számára a megfelelő menedéket.

Lehet megijed a sünlak készítése hallattán, pedig roppant egyszerű az elkészítése. Könnyedén megépíthető maradék faanyagokból. Nagyjából 20 cm magas, 30x30 cm alapterületű legyen, körülbelül 10x10 cm-es nyílással, vagyis ajtóval. Bélelje ki jó vastagon szalmával, teteje legyen fedett, széltől és esőtől védett. Az így elkészített süngarázst oldalról és felülről egyaránt érdemes betakarni gallyakkal, komposzttal, a jobb szigetelés érdekében. Ha nincs kedve vagy ideje ilyen sünfészket készíteni, vásárolhat készen is, ma már számos üzlet kínálatában megtalálható.

De építhet rőzserakást száraz gallyakból, levelekből, ahová biztonságban be tudják a sünik magukat fészkelni. Pluszban száraz lombbal érdemes betakarni, hogy valóban eső- és szélvédett odú legyen.

Fontos, hogy a kert egy elkerített, háborítatlan részére telepítse, ahol nyugalomban lehetnek.

Tavasszal, amikor tartósan 10 Celsius fok felett van a hőmérséklet, elkezdenek felébredni. Ezután újra találkozhat az aranyos kis tüskésekkel.