blog

Pókliliom teleltetése

2022.01.14 14:18
Pókliliom teleltetése

Ha hatalmas virágú növényről ábrándozik, válassza a pókliliomot! Illatos virágai elérhetik a 20 cm átmérőt is. Nem elhanyagolható pozitívuma, hogy a pókliliom teleltetése tulajdonképp a hagyma felszedéséből áll. Megmutatjuk, pontosan mikor és hogyan történjen.

Pókliliomról általában

A pókliliom (Hymenocallis festalis) nevét a hatalmas virágok külső, kihajló leveleiről kapta - melyek, mint a pók lábai meghatározó formát adnak a virág alakjának. Már megjelenésével feltűnést kelt a kertben, ráadásként kellemes illatával lopja be magát a növénybarátok szívébe.

Az amariliszfélék családjába tartozó pókliliom 40-60 cm magasra is megnőhet. Ez az igazán különleges hagymás kiválóan használható ágyások szegélyeként, hiszen határozott arculatot biztosít számukra. Ugyanakkor cserepes növényként is megállja helyét, bátran ültesse egy hozzá illő szép dézsába vagy virágcserépbe. Vágott virágként, megfelelő méretű vázába helyezve kis és nagy helyiségek páratlan díszítő eleme lehet.

Pókliliom gondozása - a legfontosabb tudnivalók

  • Tápanyagban gazdag, humuszos, jó vízelvezető képességű talajban fejlődik a legjobban. Napos vagy félárnyékos helyre ültesse, árnyékos területen nem érzi jól magát.
  • A hagymákat 10 cm mélyen kell elhelyezni a földben, egymástól nagyjából 40-50 cm távolságra. A kisebb távolság nem megfelelő, hiszen a széles és hosszú, fényes zöld leveleknek helyre van szükségük a növekedéshez. Az ültetésre április-május hónapokban kerülhet sor, amikor a tavaszi fagyok már biztosan elmúltak.
  • Amennyiben nem szabad földbe, hanem cserépbe szeretné ültetni, ügyeljen a cserép nagyságára, ne válasszon túl kicsi méretet.
  • Közepes vízigényűnek mondható, a pangó vizet nem szereti. Aszályos időszakban figyeljen a gyakoribb öntözésre.
  • Ha a számára ideális néhány feltétel biztosított, júniustól júliusig gyönyörködhet magával ragadó fehér-sárgás virágaiban. Átlagosan 2-5 virágszárat nevel, melyen kifejlődnek az akár 20 cm átmérőjű, illatos virágok.
  • Sarjhagymákról könnyedén szaporítható tavasszal, vagy nyár végén - így következő évben akár több pókliliom egyeddel büszkélkedhet. Az elültetett sarjhagymák pár év elteltével képesek a virágzásra.

Nem télláló, ami azt jelenti, hogy a pókliliom teleltetést igényel. Télre való felkészítése azonban legalább olyan egyszerű, mint a gondozása. Mondhatni, egyszerűen nagyszerű hagymás növény!

virágzó pókliliom

Pókliliom teleltetése

A pókliliom teleltetésének legfontosabb lépése, a hagymák földből való felszedése. Erre ősszel, még a fagyok beállta előtt kerüljön sor. Javasolt nagyság szerint rendezni a kiszedett hagymákat, valamint érdemes ilyenkor leszedni a sarjhagymákat is. A hagymákat tegye hűvös, száraz, fagymentes helyre a téli hónapokra. A legideálisabb hőmérséklet körülbelül 15 Celsius fok.
A kisebb, apró méretű sarjhagymákat tavasszal ajánlott cserépbe ültetni. Azonban az első néhány évben tőlük még ne várjon virágokat.

Jó tudni, hogy a cserépben nevelt példányoknak ugyanúgy szükségük van a téli nyugalmi időszakra, mint szabadföldes társaiknak. A hideg időszakra keressen számukra fagymentes, hűvös, száraz helyiséget, semmiképp ne vigye fűtött, meleg szobába!

Tavasszal, amikor a fagyok már biztosan elmúltak, visszaültetheti a hagymákat a kertbe, virágágyásba.