blog

Telelő virágok

2022.01.07 15:20
Telelő virágok

Aki a virágot szereti, egész évben szeretne gyönyörködni bennük. Csakhogy, ősz végén, a hideg idő beköszöntével legtöbb növényünk pihenési időszakát kezdi. Azonban vannak telelő virágok, melyek levelükkel, termésükkel, vagy akár virágaikkal hoznak melegséget a hideg, fagyos időszakba. Így a borús, téli hónapokban sem kell lemondani a szebbnél szebb virágokról.

Mik azok a telelő virágok?

A kerti növények jelentős része a téli hónapokra álomba merül és pihen. Viszont vannak olyan típusok, melyek a december-márciusi időszakban is díszítenek, sőt, még virulnak is. Egyes évelő virágok, virágzó cserjék nem várják meg a tavaszt, ezzel együtt a melegebb időjárást - sokuk még a hóolvadást sem. Ha Ön is vágyik a zimankós időben olyan virágokra, melyek bírják a strapát, olvassa tovább a cikket!

A telelő, télálló virágoknak megannyi fajtájuk ismert. Ilyenek például a sziklakerti évelők, fűszernövények, a talajtakaró évelők, a hagymások - hogy csak néhányat említsünk.

Közös jellemzőjük, hogy ellenállóak a fagyokkal szemben és általában kevés törődést igényelnek. Ha a számukra kedvező körülmények biztosítottak, hosszú évekig gyönyörködhet bennük.

A legismertebb telelő virágok közül bemutatunk néhányat, azonban bármelyiket is választja, fontos utána nézni az adott fajta gondozási igényeinek. Különböző feltételeket kell biztosítani számukra, valamint az ültetési idejük is eltérő lehet.

A hagymás virágokat jellemzően ősszel, még a fagyok megérkezése előtt 1-2 héttel el kell dugni.

hóvirág téltemetővel

5+1 telelő virág, ami színt visz a télbe

Erika

A csarab, ismertebb nevén erika, az egyik legismertebb és legkedveltebb balkonnövény. Meglepően jól viseli a hideget és egész télen gyönyörűen mutat.

Díszkáposzta

Domináns, fodros és színes leveleivel vidámságot, szépséget varázsol a télbe. Legtöbbször köztereken tűnnek fel, pedig kis kertekbe, balkonládákba ültetve is nagyon szépen fejlődnek.

Hunyor

A legigénytelenebb növények egyike. Szívósak, jól viselik a hideg időjárást. Februárban virágzik, méltán nevezik a tavasz hírnökének. Gyengébb teleken már kora télen virágba borulnak.

Kikeleti bangita

A hunyor virágzásával ellentétben a kikeleti bangita virágai nem a tavaszt, a jó időt, hanem a telet mutatják. Halvány, kedves kis virágai fehéres-rózsaszínűek, tölcsér alakúak. Redős leveleivel egy igazán érdekes megjelenésű cserje.

Téli jázmin

Sokrétűen tartható növény, mely tél végén ontja bűbájos, sárga virágait. Ha enyhébb a tél, mint ahogy hazánkban az elmúlt években, korábban kezd virágzani. Szabad földbe ültetve és dézsában, cserépben egyaránt tartható. 1,5-2 méteres magasságig is megnőhet.

Árvácska

Ki ne ismerné a megannyi színváltozatban megtalálható árvácskát. Sokan csak a temetőbe telepített virágok egyikeként gondolnak rá, pedig annál sokkal több rejlik benne. Az enyhébb fagyokat túléli, hidegebb időben takarással érdemes védeni. Kora tavasszal bontja különböző színekben pompázó szirmait - melegebb teleken még korábban. Kreatívan ültethető kedves kis növény, balkonládában, emeletes virágládákban éppen olyan jól mutat, mint szabad földben, ágyásszegélyként vagy sziklakertben.

Az előbbiekben felsorolt növények mindössze egy apró töredékét képezik a telelő virágoknak. Járjon utána, mert megannyi gyönyörű, télen is tarható fajta létezik.