blog

Rózsalonc teleltetése

2022.01.06 14:10
Rózsalonc teleltetése

Ki ne szeretne kevés idő- és energiaráfordítással meghatározó színfoltot varázsolni kertjébe? A rózsalonccal mindez nem csak álom, hiszen mondhatni, igénytelen dísznövény. Különböző méretben és színekben elérhető, dús lombozatával és gazdag virágzásával hamar belopja magát a virágszeretők szívébe. Plusz pozitívuma, hogy a rózsalonc teleltetése ugyanolyan egyszerű, mint gondozása.

A rózsalonc jellemzői

A rózsalonc (Weigela Florida) Kelet-Ázsiában őshonos virágzó cserje. Különböző méretű fajták közül választhat - vannak alacsony termetű, kompaktabb típusok, valamint magasabbra növő változatok. Ennek köszönhetően a 60-80 cm-es nagyságtól egészen a 2-3 méter magasságot is elérhetik.

Nincs olyan kert, ahol ne érvényesülne hangsúlyos kinézete. Ültetheti szoliterként, vagy más, hozzá illő típusú növényekkel kombinálva. Vághatja kedve szerinti formára, de nyíratlan állapotban, szabadon is növekedhet. Az alacsonyabb növésű változatok tökéletesen funkcionálnak sövényként vagy ágyás szegélyként. A kisebb méretűeket bátran ültesse dézsába, balkonládába. Valójában úgy alakítja és használja fel, ahogyan szeretné.

Levelei önmagukban is, nem elhanyagolható díszítő értékkel bírnak. Kissé hegyesedő alakúak, melyek fajtától függően élénk zöld, bordó vagy tarka mintázatúak. Apró, tölcsér alakú virágai piros, fehér vagy rózsaszínűek lehetnek. Szaporítása nyár elején dugványozással egyszerűen megoldható.

Ahhoz, hogy kedvező tulajdonságai és páratlan megjelenése érvényesülni tudjon, érdemes tisztában lenni az igényeivel. Jó hír, hogy ezeket a feltételeket nagyon könnyű betartani.

fehér színű rózsalonc

A rózsalonc igényei

  • A gazdag virágzáshoz elengedhetetlen, hogy napos, meleg fekvésű területre legyen telepítve. Árnyékosabb részeken is megélnek, de a virágzás nem lesz intenzív, valamint a virágok mérete is kisebb lehet.

  • Tápanyagban gazdag földben fejlődik kiegyensúlyozottan.

  • Ültetés előtt szakszerűen készítse elő a talajt. Ásás előtt alaposan forgassa át és szabadítsa meg az esetleges gyomoktól. Az ültetési gödör az ültetendő konténer nagyságának másfél-kétszerese legyen.

  • Ajánlott ültetés előtt komposzttal, trágyával megtámogatni az ültető talajt.

  • A rózsalonc közepes vízigényű növény, a szárazságot nem viseli jól. A nyári száraz időszakban fokozottabban figyeljen a rendszeres öntözésre. Kiváló megoldás a csepegtetős öntözési módszer, mely egyenletes vízellátást tud biztosítani a rózsalonc számára.

  • Ültetés utáni pár hétben gyakoribb öntözést igényel, mely segíti a növény erősödését és a gyökerezési folyamatot.

  • Erőteljes növekedési időszakban érdemes pótolni a tápanyagokat.

  • Ha jól érzi magát, kedvezőek számára a körülmények, a nyár eleji virágzást nyár végén utóvirágzás követheti.

  • Az elnyílt virágokat rendszeresen csipkedje, metssze vissza. Ha ezt elfelejti megtenni, nem lesz ideje az újabb, erőteljes hajtások kinevelésére.

  • Az elvirágzás utáni metszés mellett ajánlott, úgynevezett fiatalító metszést is eszközölni. Ez annyit jelent, hogy minden harmadik ágat erőteljesen vissza kell vágni. Jellemzően kicsivel a földfelszín felett. Nem baj, ha alig marad hosszú ága, mert ez biztosítja, hogy a következő szezonban még erősebb váza legyen a rózsaloncnak.

  • Nemcsak vidéken, hanem városi klímán is jól fejlődik – amennyiben az előbbiekben felsorolt kedvező körülmények biztosítottak a növekedéséhez.

 

A rózsalonc teleltetése

A rózsalonc hazánk téli éghajlati viszonyai mellett télálló, ezáltal nem követel meg különösebb védekezési feladatokat.

Azonban a dézsában, balkon ládában nevelt példányokat, továbbá az ősszel ültetett töveket takarással védeni kell a téli fagyoktól.

Dézsában tartás esetén vigyázni kell, hogy ne fagyjon át az adott konténer. Vigye szél- és fagyvédett helyre a növényt a téli időszakra.

Takaráshoz használjon szalmát, fenyőkérget, gallyakat, melyek megvédik a növényt a jeges, fagyos időjárás viszontagságaitól.