blog

Bambusz teleltetése

2022.01.05 14:16
Bambusz teleltetése

A dús, magasra növő, hatalmas bambusz, keleties hangulat varázsol bármelyik kertbe vagy udvarra. Kiváló sövényként telepítve, ültethetjük olyan helyre, ahol nem szeretnénk, hogy be- vagy átlássanak. Rendkívül gyorsan és agresszívan terjed, így némi odafigyelést igényel. De ezek a feladatok eltörpülnek a káprázatos látvány mellett, amit meghatározó megjelenésével nyújt számunkra. Hazánkban a téltűrő bambusz teleltetése nem jelent problémát, amennyiben néhány fontos lépést betart a hideg időszakra való felkészülés során.

Bambusz teleltetése - fagyvédelem fontossága

A bambuszok a pázsitfűfélék családjába tartozó egyszikű, örökzöld növények. Több fajtája létezik, némelyik igazi ritkaságnak számít. Kelet- és Dél-Ázsia területein dísznövényként és haszonnövényként egyaránt hasznosítják. Többek között papíralapanyagokat, hangszerek, használati- és dísztárgyak alapanyagai.

Két nagyobb csoportra, a hidegtűrő nemzetségekre és fajokra, valamint a trópusi nemzetségekre és fajokra oszthatóak. Nem meglepő tehát, hogy Európában, így Magyarországon is egyre szélesebb körben elérhető növény.

Hazánk éghajlatát figyelembe véve a hidegtűrő bambusz fajok nevelhetők sikeresen. Ezek a típusok képesek átvészelni a hideg, fagyos hónapokat. Azonban óvintézkedést igényelnek.

 

bambusz télen

Bambusz teleltetése - teendők

A bambuszok gondozási, illetve ápolási feladatai:

  • öntözés - megfelelő mennyiségű víz biztosítása
  • trágyázás - biztosítja a tápanyagellátást
  • téli talajtakarás - megvédi a fagyok okozta károktól
  • tisztítóvágás - 5 éves kortól kerül rá sor

Néhány különleges bambuszfajta kivételével a legtöbb fajta télálló. Jellemzően -15 Celsius fokig különösebb gond nélkül átvészelik a hideget. Sőt, egyes fajok akár -30 Celsius fokig is képesek életben maradni. Ilyen alacsony hőmérsékleten azonban károsodhatnak a növény szárai és levelei.
Nem kell megijedni, a károsodott részek tavasszal újra kihajtanak.

Fontos megjegyezni, hogy a fagyvédelem az ültetésnél kezdődik. Szél- és fagyvédett területet válasszon a telepítéshez, nagyban megkönnyíti a növény számára ezeket a hónapokat.

A fiatal példányok esetében szükséges elvégezni a megfelelő teleltetési lépéséket. Nem bonyolult procedúra, de elengedhetetlen, hogy az ifjú bambusz töveket biztonságban tudhassa a hideg, fagyos időszakban.

Fagyvédelmi feladatok:

  • október végén, november elején tegye meg az óvintézkedést,
  • készítse elő a takaráshoz használt természetes anyagot,
  • felhasználható szalma, gallyak, forgács,
  • a takarás legalább 25-40 cm magas legyen,
  • fagymentes napokon (erre nagyon figyeljen!) öntözze meg a növényt óvatosan, hogy a szárakat, leveleket víz ne érje.

Amennyiben az előbbiekben leírtakra odafigyel, jó eséllyel nem a tél, hanem a bambusz ritkítás okozza majd a nagyobb munkát.