blog

Kecskerágó teleltetése

2022.01.05 12:36
Kecskerágó teleltetése

A kecskerágó egy igen sokrétűen felhasználható, megannyi fajt számláló örökzöld cserje. Soliterként, vagy más növényekkel kombinálva, sövényként, formára vágva, dézsába ültetve is kreatívan nevelhető. Számos jó tulajdonsággal rendelkezik, nem említve díszítő értékét. Gondozása igényel némi odafigyelést, azonban a kecskerágó teleltetése egyáltalán nem bonyolult feladat.

A kecskerágó legfontosabb jellemzői

A kecskerágónak számtalan, különböző szín- és formaváltozatai léteznek. Legtöbbjük Kelet-Ázsiában őshonos, de Európában is megtalálható. Hazánkban kifejezetten kedvelt cserje, vidéken és városban egyaránt. Az év minden napján díszíti kertünket, mesés őszi levelei, termései, még különlegesebbé teszik.

Fajtától függően vannak örökzöld és lomhullató típusok, cserjék és kis fák. Méretük szintén változó, 20 cm-től egészen 1-1,5 méteres változatok is elérhetőek.

Kreatívan, egyéni preferencia alapján felhasználható, kedve szerint alakítható, formálható. Utcafronton, előkertben, kerítése mellett ugyancsak jól mutat és bármilyen stílusú környezetbe beilleszthető.

Leggyakoribb felhasználási formái:

  • Sövényként: minden bizonnyal a legelterjedtebb felhasználási módja - ki ne látott volna szépen megnyírt, egybefüggő kecskerágó-sort? Sűrű, egységes sövény nevelhető belőle, akár több fajtát vegyesen telepítve. Tavasszal érdemes metszeni, a kívánt formára vágni, így új, erős hajtásokra buzdítjuk ezt a remek cserjét.

  • Dézsás nevelés: gondolta volna, hogy nem csak szabad földbe ültetve fejlődik jól? Bátran válassza akkor is, ha nincs helye, netán kertje, ahová ki tudnál telepíteni. Egy kis balkonon, teraszon, ajtó előtt egyaránt megállja a helyét.

  • Talajtakaróként: bizony, vannak kúszó fajtájú kecskerágók, melyek remekül befedik a talajt. Segítségével könnyedén tüntethet el pangó, üres földterületeket, az már csak hab a tortán, hogy ezután a gyomlálással sem kell bajlódnia.

kecskerágó

Kecskerágó gondozása

Az ideális hely a telepítéshez napos, félárnyékos. Talajt tekintve a laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű és tápanyagdús közegben érzi jól magát.

Vízigénye közepesnek mondható, azonban a nagyon száraz, aszályos időszakban sűrűbb öntözést igényel.

Nem feltűnő virágai fehér színűek, amik nyár kezdetén jelennek meg a növényen. Bogyótermései rózsaszínűek, melyek október, november hónapokban tűnnek fel a levelek között.

Gyakori metszést nem igényel ugyan, de remekül viseli, így bátran formálja kedve szerint.

Az egyszerű gondozás ellenére soka ódzkodnak a kecskerágó nevelésétől. Ennek valószínűleg az az oka, hogy Ön is hallott egy-egy rémtörténetet beteg kecskerágó sövényről, melyet ki kellett írtani. Valóban, több ellensége létezik ennek a remek örökzöld növénynek, amelyektől nehéz megszabadulni. Azonban gondos és szakszerű neveléssel életerős csemetékké válnak, ellenállóbbak lesznek a betegségekkel, kártevőkkel szemben.


Így történik a kecskerágó teleltetése

A kecskerágó minden különösebb gond nélkül átvészeli a hideg hónapokat. Dézsában nevelés és az ősszel, frissen ültetett, fiatal csemeték esetében ajánlott takarással védekezni. Dézsás tartás során átfagyhat a talaj, a fiatal, gyengébb tövek pedig érzékenyebben reagálnak a téli hőmérsékletre.

A cserje környezetében készítsen takarást 30-40 cm magasságig. Használjon szalmát, faháncsot vagy gallyakat, melyek megvédik a töveket a téli fagyok okozta károsodástól.