blog

A datolyaszilva teleltetése

2022.01.04 16:14
A datolyaszilva teleltetése

A datolyaszilva hazánk kertjeiben még nem terjedt el széles körben. Ízletes gyümölcsét azonban egyre többen kedvelik és szeretik. Ha tudnák, hogy a datolyaszilva teleltetése és nevelése során rendkívül kevés feladatot igényel, valószínű, többen telepítenék kertjükbe. Ráadásul díszfának sem utolsó!

Mit érdemes tudni a datolyaszilváról?

A datolyaszilva - más néven hurma vagy kakiszilva - trópusi, szubtrópusi növény, mely a Távol-Kelettől egészen Amerikáig megtalálható. Európában nem mindennapi megjelenése miatt elsősorban díszfaként kedvelik. Magyarország zöldség-gyümölcs kínálatában az utóbbi években jelent meg és hamar a fogyasztók egyik kedvelt gyümölcsévé vált.

Lassan növő, alacsony termetű gyümölcsfa. Hazájában 15 méteres magasságra, hazai kertekben 4-5 méteresre fejlődik. Ideális kis kertekbe, szűk utcafrontokra. Különleges, egzotikus megjelenésű, akár bokorrá is alakítható. Meghatározó díszítő értékkel rendelkezik, s ne féljen, nevelése könnyű, kevés feladatot igényel. Kezdő kertészek számára is tökéletes választás.

Lombhullató fa, mely ősszel ugyan elhullajtja leveleit, de előtte teljesen más színben pompázik. Lombkoronája szellős, gömb formájú. Levelei sötétzöld színűek, rövid nyelűek és váltakozó állásúak.

A datolyaszilva virágzása májusban esedékes, ami igencsak kedvező, hiszen ilyenkor nem kell tartani a tavaszi fagyoktól. Köztudott, hogy ezek a fagyok maradandó károkat tudnak okozni valamennyi növényben. Virágai sárgás, zöldes-fehér színűek, apró, 2-3 centiméteresek csupán.

Különösebb védelmi munkálatokat és ápolást nem igényel. Valóban ellenálló a kártevőkkel, betegségekkel szemben. Igazi Jolly Joker! Dézsában is tartható, bár szabad földben eredményesebb a nevelése.

 

datolyaszilva

A datolyaszilva gondozása

Kulcsfontosságú, hogy megfelelő helyet válasszon a datolyaszilva telepítéséhez. A meleg, napos környezet ideális számára, ez biztosítja a jó minőségű, édes termések fejlődését. Rosszul viseli az átültetést, így egyből a végleges helyére telepítse!

Talaj tekintetében jó vízgazdálkodású, laza szerkezetű, kissé homokos közeg a befutó, habár nem támaszt túl nagy igényeket e tekintetben sem. A kiegyensúlyozott fejlődését támogatja a semleges vagy enyhén savas kémhatású talaj.

Ügyeljen a rendszeres öntözésre, magas vízigényűnek mondható.

Lombkoronája, formája metszéssel tetszés szerint alakítható, azonban ezt a műveletet csak a rügyfakadás után végezze el.

Ilyen egyszerű a datolyaszilva teleltetése

Ez a különleges gyümölcsöt termő, egyszerűen nevelhető egzotikus gyümölcsfa hazánk téli klímáját védekezés nélkül átvészeli.

Azonban fontos szem előtt tartani, hogy a fiatalon telepített, valamint a dézsában nevelt példányok érzékenyek lehetnek a fagyokra. Javasolt takarással védekezni, melyet egyszerűen megtehet szalma vagy gallyak segítéségével. Érdemes továbbá a fagyzugos, nagyon huzatos területeket kerülni, ezzel is csökkentve a fagykárok esélyét.