blog

Mediterrán növények teleltetése

2022.01.04 11:16
Mediterrán növények teleltetése

A mediterrán növényeket a legtöbben kedvelik. Érthető, hiszen erre a területre nem jellemző látványt nyújtanak. Hazánk éghajlata különbözik attól, amit a mediterrán típusú növények kedvelnek, így sokan félnek a gondozásuktól. Valóban, eltérőek lehetnek az igényeik a nálunk őshonos példányokkal szemben, ráadásul többségük fagyérzékeny. Szerencsére a mediterrán növények teleltetése is kivitelezhető, megmutatjuk hogyan!

Mediterrán növények teleltetése - előkészületek

Szebbnél szebb virágokban pompázó, különleges lombozatú, gyümölcsökkel teli növények - ugye, milyen jól hangzik? A féltve, nagy odafigyeléssel nevelt mediterrán növényeket megfelelő körülmények között eredményesen lehet teleltetni. Hiszen a cél, hogy évről évre gyönyörködhessen páratlan megjelenésükben.

 

A legkedveltebb mediterrán növények hazánkban:

  • leanderek
  • citrusfélék, pl. citrom, narancs
  • golgotavirág
  • nem télálló hibiszkuszok
  • sétányrózsa
  • murvafürt

Valójában a télre való felkészülésüket már nyáron el kell kezdeni. Ez nem jelent mást, mint a szakszerű tápoldatozást. A megfelelő tápanyagok biztosítása mellett megerősödik a növény, így ellenállóbbá válik a betegségekkel és az időjárás viszontagságaival szemben. Ezáltal a téli, hideg hónapokat eredményesebben vészelhetik át.

A tápoldatozást ősszel, szeptember környékén vissza kell csökkenteni, majd abbahagyni. Az öntözést mérsékeljük és ügyeljünk, hogy a növény talaja ne legyen túl nedves.

Mielőtt téli helyükre költöznek, elengedhetetlen a növény alapos átnézése és tisztítása. Szabadítsa meg a portól, egyéb szennyeződésektől. Nézze át a levelek fonákát is, amennyiben kártevőket talál, tegye meg a szükséges védelmi intézkedéseket és különítse el. Fontos, hogy csakis egészséges növényt teleltessen, más különben a többi telelő példányt is megfertőzheti. Fajtától függően ilyenkor vissza lehet metszeni - például a leandereket.

virágzó murvafürt

Mediterrán növények teleltetése - hol és hogyan

Legkönnyeben úgy érthetjük meg az igényeiket, ha figyelembe vesszük, hogy a mediterrán térségben, ahol őshonosak, milyen téli időjárás uralkodik. Az ott jellemző körülményeket célszerű a lehetőséghez mérten biztosítani számukra a hideg hónapokra.

A mediterrán növények típusától függően vannak kevésbé és vannak nagyon érzékenyek. Utóbbiak közé tartoznak a citrusfélék, őket már 10 Celsius fok körül érdemes téli helyükre vinni. A leanderek általában a talaj menti fagyokat is bírják, de jobb az óvatosság!

5-10 Celsius fok közötti hőmérsékletű helyiségbe költöztesse, mint például lépcsőház, fűtetlen szoba, ablakkal rendelkező pince vagy garázs. Szellőztetéskor ügyeljen, nehogy megfázzanak!

Az átteleléshez fagymentes, de hűvös és világos körülmények ideálisak. Figyelni kell, hogy a pihenés ideje alatt a növény ne száradjon ki, ugyanakkor ne kapjon sok nedvességet. Általános szabály, hogy két öntözés között hagyjuk kiszáradni a növény földjét. Ne ijedjen meg, ha lehullajtja leveleit, ez ilyenkor természetes.

Márciusban, amikor egyre több a napsütéses, fényes órák száma, növényünkön megjelennek az új hajtások. Fokozatosan szoktassuk hozzá a fényhez, illetve az öntözéshez. Amikor már biztosan nem fenyegetnek a tavaszi fagyok, végezzük el szükséges metszést, frissítsük fel és tápoldatozzuk földjüket, majd költöztessük ki a szabadba.

Habár a téli felkészülés megkövetel némi munkát és odafigyelést, a befektetett munka a következő évben megtérül – csodás lombozat, virágok és termések formájában.