blog

A tulipánfa teleltetése

2022.01.03 14:10
A tulipánfa teleltetése

A tulipánfát (Liriodendron tulipifera) sokszor tévesen liliomfának nevezik, ami egyáltalán nem helyes, hiszen a liliomfa valójában a magnólia. A tulipánfa nagyon egyszerűen és gyorsan nevelhető növény, melynek teleltetése sem igényel különösebb feladatokat.

A tulipánfa jellemzői

Ez a mesés növény Észak-Amerikában őshonos, ahol haszonnövényként is termesztik és elérheti az akár 50 méteres magasságot. Fáját a bútoriparban használják fel. Európában inkább dísznövényként funkcionál. Ezen a területen jellemzően 10-20 méter magasra nő meg.

A tulipánfa megállja a helyét szoliterként, ugyanakkor szélesebb utcafrontra, kertekbe, parkokba ültetve szintén tökéletes. Érdemes nagyobb, tágasabb területre telepíteni, mert különleges díszítőértéke csak így tud érvényesülni. Nyáron kellemes árnyékot biztosít hatalmas lombozatával, a kertbarátok többek között ezen tulajdonsága miatt kedvelik annyira.

A kifejlett példányok lombja kúpos, piramis alakú – megjelenésük különleges, mondhatni lenyűgöző. Érdekesség, hogy a lombkorona a felső részen kiszélesedik a növény idősebb korára.

Széles, tulipánra emlékeztető élénkzöld levelei ősszel sárga-aranysárga színekben tündökölnek. A tél beálltáig folyamatosan elképesztő látványban lehet része annak, aki ezt a dísznövényt neveli.

Fantasztikus virágait nyár elején hozza, s bár leginkább a lombozat felső részén találhatóak, az összkép csodás! A hobbi és a tapasztalt kertészeket egyaránt rabul ejti a virágba borult tulipánfa látványa. Virágai hat sziromból állnak, kívül zöldessárgák, míg belül aranysárga színűek. Fontos megjegyezni, hogy 7-8 éves korától kezdve virágzik.

Ősszel hozza termését, amikor levelei sárgás-aranyló színűvé válnak. Tobozszerű termésének pikkelyei lehullanak és szőnyegszerűen borítják be a talajt.

 

virágzó tulipánfa

A tulipánfa igényei

Nedves, jó vízáteresztő képességű, tápanyagdús, laza szerkezetű közegben érzi jól magát. Ami igazán kedvező számára, az az enyhén savas talaj. Érzékeny az átültetésre, ezért egyből a végleges helyére telepítse!

Magas fényigényű növény, bátran ültesse napos területre. Azt azonban ne felejtse el, hogy nagyra fog nőni az évek folyamán, így legyen elegendő helye a fejlődéshez.

A dekoratív és rendezett lombkorona fejlődéséhez szükséges a tulipánfa metszése. Erre a téli, fagyos hónapok után, április első hetei a legalkalmasabbak. A szakszerű metszés során el kell távolítani az elhalt, száradt vesszőket. A vágás ideális helye az élő és elhalt részek határán van.

A tulipánfa teleltetése

Teleltetése szinte semmilyen előkészületet nem igényel. Hazánk klímáját jól viseli, így a tulipánfa gond nélkül áttelel. A kora tavaszi fagyok elmúltával szükséges a tavaszi metszést elvégezni. Ekkor kerül sor a téli hónapokban megsérült, valamint az elhalt részek eltávolítására. Bátran metssze vissza az ágakat, jót fog neki tenni! Az alapos metszés nem utolsó sorban a lombkorona formai kialakítása miatt is fontos művelet.