blog

Ázsiai liliom teleltetése

2022.01.03 12:02
Ázsiai liliom teleltetése

Az ázsiai liliom nagyon régóta kedvelt, hangsúlyos méretű és megjelenésű virágairól ismert dísznövény. A fehértől a vörösig a legkülönbözőbb színekben pompázhat. Városi, falusi kertekbe, balkonokra egyaránt beilleszthető. Könnyedén nevelhető, az ázsiai liliom teleltetése sem igényel különösebb feladatokat.

Az ázsiai liliom bemutatása

A liliomok termesztése több ezer éves múltra tekint vissza. A liliom nemzetségbe körülbelül 90 faj tartozik, melyek több csoportba sorolhatók. A növénynemesítők körében igencsak népszerű, melynek köszönhetően rengeteg hibrid változat alakult ki. Napjainkra az ázsiai hibridek csoportjába tartozik a legnagyobb számú hibrid liliom.

E dísznövény esetében sem állja meg helyét az a gondolat, hogy amely virág páratlan kinézetű, az sok és összetett feladatot igényel. Különleges, egyedi megjelenése ellenére az ázsiai liliom nagyon egyszerűen nevelhető.

Többféle fajtája létezik, igényeinek megfelelően alacsony vagy közepes termetűek közül választhat. Típustól függően 30-90 cm közötti nagyságúak lehetnek. Nem könnyíti meg a döntést a virágok színe és formája, - hiszen a pasztellszínektől kezdve, a fehér, a vörös árnyalatokig megannyi változatban elérhető. Nem említve a szirmokat! Létezik sokszirmú és egyszerű virágú, pöttyözött és sima mintázatú. Az eltérő színű típusok remekül kombinálhatóak egymással, egyszerűen alakíthat ki vegyes árnyalatú virágágyást.

Szabad földben, cserépben egyaránt nevelhetőek. Vágott virágként bármelyik otthonba szépséget, meghitt hangulatot csempésznek.

lila ázsiai liliom

Ázsiai liliom igényei, gondozása

A liliom gumós növényként alig szorul gondozásra. Azonban a késő tavaszi, kora nyári virágzás feltétele az őszi ültetés!

Talajigény
Az ázsiai liliom ültetéséhez átlagos kerti talaj megfelelő. Laza szerkezetű és jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talaj ideális számára. Nem kedveli a kötött talajt és pangó vizet, ezekre érdemes figyelnie a telepítési hely kiválasztásakor.

Fényigény
A liliom közepes fényigényű növény, válasszon napos, kissé árnyékos területet a telepítéshez.

Vízigény
Közepes vízigényűnek mondható, a túlzott öntözés károsíthatja. Azonban a virágzás időszakában rendszeres locsolást igényel.

Ültetés
A talja megfelelő előkészítése után helyezze a gumót a földbe. Általános szabály, hogy olyan mélyre kell ültetni, mint amennyi a magassága kétszerese. Ügyeljen, hogy a gumókat csúcsával felfelé tegye a földbe.

Ültetésre a többi tavaszi hagymás növényhez hasonlóan a nyár legvégi, de inkább az ősz eleji időszak alkalmas. Jellemzően a szeptember-október hónapokban, az erős hajnali fagyok előtt 1-2 héttel.

Az ázsiai liliom teleltetése

Szabad földben a hagymája - vagyis a gumója - áttelel. Ezáltal virágzást követően nem szükséges felszedni. Nagyon fontos, hogy az elvirágzás után meg kell várni, amíg a liliom szára és a levelek elszáradnak. Csak ezután szabad lemetszeni.

A cserepes ázsiai liliom teleltetése

Amennyiben cserépben, kaspóban neveli a kertek királynőjének is nevezett liliomot, a téli hónapokra helyezze fagymentes, de fűtetlen, hűvös helyre, mint például lépcsőház, garázs vagy pince. Semmikép ne tartsa fűtött, meleg helyiségben! A megfelelő növekedéshez és virágzáshoz nélkülözhetetlen a hidegtartás.