blog

Díszfű teleltetése

2021.12.30 10:24
Díszfű teleltetése

A díszfüvek különleges, jellegzetes megjelenésű dísznövények. Gondozásuk egyszerű, kis munkával meghatározó része lesz annak a területnek ahová telepíti. Udvar, virágoskert, utcafront - bárhol jól mutat, csak legyen elegendő helye a növekedéshez. A díszfüvek teleltetése nagyon egyszerű, de semmiképp ne felejtse el, máskülönben elfagyhat a töve, mely akár a növény teljes pusztulását okozhatja.

Díszfüvek jellemzője

A díszfüvek szoliter növényként, önmagukban ültetve és különböző típusú dísznövényekkel párosítva pompás összhatást eredményeznek.

Számos fajtájuk létezik, a legismertebb talán a díszfüvek császárának nevezett pampafű. Fajtától függően vannak alacsonyabb, 1 méternél kisebb, míg vannak magasra növő 1-2, akár 3 méter magasra megnövő változatok is.

Közös jellemzőjük a könnyű, egyszerű gondozás. A megfelelő hely és talaj kiválasztása után, szakszerűen telepítve, gond nélkül nevelhető. Kiegyensúlyozott növekedésükhöz fontos az öntözés és a napfény.
Általában mind magvetéssel, mind tőosztással szaporíthatóak. Vannak évelő, télálló, ugyanakkor vannak hidegre érzékeny típusok is.

Fajtától függetlenül a télre való felkészítés elengedhetetlen ahhoz, hogy a megfagyott víz, jég ne okozzon maradandó károkat a díszfüvek tövében.

Díszfüvek teleltetése egyszerűen

A díszfüveket az ősz legvégén (november környékén) kell felkészíteni a téli időszakra, még mielőtt megjelenik a havas, jeges időjárás. Ne ijedjen meg, ez a felkészítés bár szükségszerű, de nagyon egyszerű folyamat.

Egy erős, vastag zsineg vagy szalag segítségével kösse össze a növényt szorosan, a szárak alsó egyharmad és fele között. Célszerű két helyen kötözni, a biztosabb tartás miatt. Fontos, hogy a hajtások szorosan egymáshoz simuljanak, ez akadályozza meg, hogy a víz a tövéhez juthasson. Ellenkező esetben a csapadék lejut a tőhöz, az így megfagyó nedvesség pedig komoly károkat okozhat.

Ne használjon vékony zsineget, mert az kárt tehet a levelekben!

A tövet plusz védelemként lehet takarni fenyőkéreggel, gallyal, szalmával.

Ezzel a fagyvédelem biztosított, azonban a teleltetés fontos része a tavaszi ébresztés.

díszfüvek

 

Díszfüvek tavaszi ébresztése

A tavaszi ébresztés túlmutat a kötöző zsineg, vagy madzag levágásán. Ilyenkor kell elvégezni ugyanis a tavaszi metszést is. Erre általában március környékén kerülhet sor, amikor a friss zöld hajtások megjelennek a növényen.

A talaj szintjétől számítva 15-30 cm-es magasságban szükséges visszavágni a szárakat, a szárra merőleges vágással. Ne féljen a drasztikus visszavágástól, ezzel serkenti új hajtásokra, növekedésre növényét! Ügyeljen arra, hogy a vágás egyenes legyen. A domború vágás nem szakszerű és semmilyen esztétikai vagy élettani pozitívummal nem jár.

A tavaszi metszés során távolítsa el az elhalt, elszáradt részeket. Ha díszfüve elburjánzott, ilyenkor van az ideje a ritkításnak, tőosztásnak is. A töveket ássa óvatosan körbe és ügyelve arra, hogy a gyökérzet ne sérüljön, bontsa több részre. Az így kapott kisebb töveket hasonlóképp ültesse el, mint a most szétszedett anyatövet.