blog

Rózsa teleltetése

2021.12.21 20:12
Rózsa teleltetése

A kertek királynőjeként számontartott rózsa szereti és igényli a törődést. A tél közeledtével fokozottabb figyelmet és feladatokat követel meg tőlünk, hiszen számos rózsafajta érzékeny a fagyokra. Ahhoz, hogy tavasszal újra növekedésnek induljon és káprázatos virágaival ejtse rabul szívünket, bizony be kell tartanunk néhány fontos szabályt. A cikk további részében a rózsa teleltetése körüli teendőket foglaljuk össze.

Tudnivalók a rózsa teleltetésével kapcsolatban

Fontos tisztázni az elején, hogy nem minden rózsafajnál okoz maradandó károkat a téli hideg. A nagytermetű parkrózsák, a futórózsák, a talajtakaró és a folyton virágzó rózsák esetében nincs különösebb tennivaló. Fagytűrőek, ezáltal a hazánkra jellemző fagyokat könnyedén viselik.

Nyár végétől (augusztus vége) nem kell metszeni és trágyázni a rózsát. Így nincs ösztönözve újabb hajtások növesztésére, készülhet a nyugalmi időszakra. Az utolsó virágokat hagyni kell természetesen elvirágozni. Ez elhúzódhat akár novemberig, így november vége előtt semmiképp ne kezdjük meg a rózsa teleltetését.

A betegségek megelőzése érdekében az elszáradt részeket, leveleket szedje le. Amennyiben szükséges, óvatosan metssze meg a növényt, távolítsa el az elhalt, fás részeket. De vigyázzon, ne legyen drasztikus! Az igazi metszés ideje, mely formát, helyes növekedést ad majd a rózsának, tavasszal esedékes.

Mi okozza a legnagyobb károkat?

  • A tartós, -10 Celsius fok körüli hőmérséklet komoly kárt okozhat a rózsában.
  • A téli csapadék, a hó és jég károsíthatja a rózsa törzsét és koronáját.
  • A fagyás-olvadás következtében a gyökérzet a talaj felszínére kerülhet, ahol könnyen kiszárad. Ennek hatására a rózsa könnyen elpusztulhat.

Mely rózsákat kell védeni a téli fagyoktól?

Nagy virágú bokorrózsa (ún. tearózsa bokrok), valamint a nemes rózsa fajok, úgymint a törperózsa, miniatűr rózsa, továbbá a magastörzsű rózsák érzékenyebbek a fagyokkal szemben. Ezeket a fajtákat gondosan fel kell készíteni a téli hidegre.

Bokorrózsa, miniatűr rózsa teleltetése

A nagy virágú bokorrózsa, mini rózsabokrok alsó részét, ahol a megmaradó rügyek találhatóak, a talaj felöltésével, felkupacolásával ajánlatos megóvni a hidegtől. Még mielőtt ezt megtennénk, friss termőföldet, komposztot helyezzünk a földre, a talajmenti fagyok érkezésekor.

Nem jó megoldás a rózsatő körül felásni a földet és azt használni betakarásra. Egyrészt, könnyen megsérülhet a gyökérzet, ami így még inkább ki lesz téve a téli időjárásnak, másrészt felszínre forgathatjuk, ami kiszáradást eredményez.

Amikor megjelennek a komolyabb mínuszok, mulccsal, szalmával vagy gallyakkal is takarjuk be a rózsát. Fontos szempont a takarás során, hogy természetes, szellőzést biztosító anyag legyen.

magastörzsű rózsa teleltetése


Magastörzsű rózsa teleltetése

A magastörzsű rózsák védelme már valamivel összetettebb folyamat. Egészen egyszerűen ez abból adódik, hogy míg gyökérzete, törzse vadrózsa, addig koronája nemes rózsa. A vadrózsa fagytűrő, ellenben a nemes rózsával. A sikeres teleltetéshez fontos, hogy az ágak közét könnyű papírral (pl. újságpapír) kitömjük, a koronát pedig papírzsákkal beburkoljuk. Kötözéshez rugalmas anyagot célszerű használni, mely tart, de nem okoz kárt a rózsa koronájában.

Semmiképp ne használjon a burkoláshoz műanyag fóliát, az alatt nem szellőzik, továbbá a téli időjárás viszontagságaitól sem védi meg a növényt.

Természetesen, ahogy az előbbi rózsák esetében írtuk, nyár végén fontos, hogy eltávolítsa az elhalt, elszáradt, esetlegesen beteg részeket.

Cserepes rózsa teleltetése

Amennyiben kedvenc rózsáját cserépben, dézsában neveli, szükség van a szakszerű teleltetésre. De ne gondoljon semmilyen nehéz feladatra! Amikor tartósan -4 Celsius fok körüli a hőmérséklet, ideje téli, nyugalmi helyére vinni a rózsát. Fontos, hogy fűtetlen, de világos helyiség legyen. Alkalmas erre az időszakra a garázs vagy pince, mely ablakkal rendelkezik.

Ügyeljen rá, hogy földje ne száradjon ki, de ne öntözze túl gyakran. Tavasszal, amikor kezd ébredezni, kiviheti a szabadba.


Összefoglalva, kis odafigyeléssel, néhány szabály betartásával eredményesen átvészelik a telet a fagyokra érzékeny rózsafajták is.