blog

Jézus szíve virág teleltetése

2021.12.20 14:42
Jézus szíve virág teleltetése

A világ egyik legérdekesebb növényeként emlegetik a jézus szíve virágot, melyet szívvirágként, lakat virágként is ismerhetünk. Rendkívül kevés gondozást igénylő évelő növény, mely gyors növekedésre képes. A jézus szíve virág teleltetése gondozásánál is egyszerűbb. Ha mutatós, különleges növényt szeretne, melynek nem okoz fejtörést a nevelése, ez a virág ideális választás az Ön számára.

A jézus szíve virág jellemzői és gondozása

A jézus szíve virág, vagy más néven szívvirág, régen szinte valamennyi virágágyás alap növénye volt. Mára kicsit feledésbe merült, kertekben alig megtalálható. Ez a Távol-Keletről származó dekoratív növény Észak-Kínában, Japánban és Koreában őshonos. Nevét gyönyörű, szív alakú virágairól kapta, amelyek sorban, egymás mellett, egy virágszárról lelógva helyezkednek el. Nevelhető szabad földbe kiültetve és cserépben is. Virágzása nagyjából Anyák napja környékére tehető, így csodaszép ajándék lehet erre az alkalomra.

Különböző színekben pompázó virágai rózsaszín, piros vagy fehér színekben tündökölnek.

Nagyon fontos tudni, hogy ennek a kivételes szépségű növénynek minden része mérgező. Gondozása, szaporítása közben használjon kesztyűt, ezzel elkerülve az esetleges bőrirritációt.

Alacsony növésű, 10-30 cm magasságra megnövő, könnyen bokrosodó dísznövény. Több fajtája létezik, amelyekkel ellentétben a lombja nem húzódik vissza a virágzás elmúltával.

Nagyon sok magot termel, melyeket késő ősszel lehet elszórni a kertben, vagy cserépbe helyezni. Dugványozással is könnyedén szaporítható, ehhez a virágzás elmúltával egy 10-12 cm nagyságú szárrészre van szükség. Helyezze nedves közegbe vagy homokba, melyeken körülbelül 6 hét alatt jelennek meg a gyökérkezdemények.

fehér jézus szíve virág

Talaj- és vízigény

A jézus szíve virág a közepes tápanyag ellátottságú, jó vízgazdálkodású talajokban fejlődik a legjobban.

Közepes vízigényű, azonban a növekedési időszakban rendszeres öntözést igényel - különösen a száraz hónapokban. A legideálisabb ilyenkor a nedves talaj, de a pangó vizet nem viseli jól. A nagyobb vízmennyiség hatására gombás megbetegedések alakulhatnak ki, melyeket könnyebb megelőzni, mint kezelni.

Célszerű egy plusz réteg talajtakaróval megakadályozni a gyökerek kiszáradását a meleg évszakban.

Fényigény

Félárnyékos környezetben fejlődik igazán, közepes fényigényű növényként jellemezhető. Kerülje az olyan helyeket, ahol egész nap teljes napfény éri. Hűvösebb, árnyékos helyet válasszon az ültetéséhez. Ha kertjének van egy árnyékosabb szeglete, ahol eddig más növény nem maradt életben, a jézus szíve virág számára ideális hely lesz

Virágzás

A kora nyári időszaktól egészen nyár végéig virágzik. Fontos megjegyezni, hogy a fiatal példányok néhány évszak után érnek meg a virágzásra.

Gondozás

A virágzási időszak végével alaposan meg kell tisztítani a növényt az elhalt virágoktól és levelektől.

A jézus szíve virág teleltetése

Az első fagyok után, amikor levele sárgulni kezd, vágja vissza a teljes lombozatot a talaj felett 5 cm-re. A vastag talajtakaró réteg megvédi a gyökérzetet a téli fagyoktól. A nyugalmi időszak végén, tavasz kezdetén újra kihajt.

A jézus szíve virág ajánlott kezdő és hobbikertészek számára egyaránt, hiszen nagyon egyszerű a nevelése. Évelő növény, mely szakszerűen visszavágva könnyedén vészeli át a fagyos hónapokat.