blog

Bordó levelű tollborzfű teleltetése

2021.12.19 11:12
Bordó levelű tollborzfű teleltetése

Igazi különlegesség a díszfüvek között a bordó levelű tollborzfű. Kecses, díszes fűféle, mely nyár végére pompás bordó kalászaival hívja fel magára a figyelmet. Sokan ódzkodnak a nevelésétől, mivel a hidegre érzékenyen reagál. De ez semmiképp ne tartsa vissza egy ilyen csodálatos növény vásárlásától! Cikkünkben azokat a teleltetési módszereket mutatjuk be, melyekkel sikeres lehet a bordó levelű tollborzfű teleltetése.

A bordó levelű tollborzfű legfontosabb jellemzői

A bordó levelű tollborzfű (Pennisetum setaceum Rubrum), vagy ahogy még ismerik, lámpatisztítófű vagy szökőkútfű, egy nagyon különleges, alacsonyabb termetű díszfű. Afrika trópusi, valamint Ázsia délnyugati részéről származik. Szükségletei átlagosak, nem okoz különösebb fejtörést a nevelése. Néhány alapvető igényét kell biztosítani az egyenletes növekedéshez.

Alacsonyabb növésű, 1 méternél kisebb, maximum a 80 cm magasságot éri el kifejlett állapotában. Szoliterként, szegélynövényként vagy évelőágyásokba ültetve egyaránt üde színfoltja lesz a környezetének. Valamennyi díszfű fajtáról elmondható, hogy mutatós, karakteres megjelenéssel rendelkeznek. Ezért remekül lehet használni utcafrontokon, nagyobb virágoskertekben, előkertekben. Olyan területen, ahol valójában meg tud mutatkozni bájos, kecses külleme.

A bordó levelő tollborzfű mindezek mellett különleges színével ejti rabul a növényszeretőket. Megfelelő színű dísznövényekkel, örökzöldekkel kombinálva nem túlzás azt mondani, hogy művészi kis- és nagy kerteket lehet létrehozni. Érdemes kihasználni nem mindennapi megjelenését, bátran kísérletezzen a köré ültetett virágokkal.

Levelének formája és virágzata az alapfajéhoz hasonló. Széthajló, keskeny, bordó színű levelek, hosszú, vékony, puha tapintású, szintén bordó árnyalatú virágok jellemzik. Számára ideális körülmények között júliustól egészen a fagyokig mutatja dekoratív virágzatát. A virágbugák kiszárítva remek dekorációs elemek.

Napot kedvelő, szárazságtűrő növény, mindenképp napos és világos, félárnyékos helyet válasszon számára. A talajt illetően nem kényes, amire figyeljen, hogy jó vízáteresztő képességű, homokkal és tőzeggel dúsított földbe történjen a telepítése.
Habár jól tűri a szárazságot, igényli a kiegyensúlyozott öntözést.

bordó levelű tollborzfű

A bordó levelű tollborzfű teleltetése egyszerűen

Hidegre érzékeny ez a fajta díszfű, így leírjuk azokat a módszereket, melyekkel sikeres lehet a bordó levelű tollborzfű teleltetése.

Általánosságban elmondható, hogy a -1, -6 Celsius fokos hideget éli túl. Sokan azt mondják, szabad földben nem képes kitelelni. Érdemes tudni, hogy a fiatalabb példányok érzékenyebben reagálnak a hidegre. Szakszerű takarással azonban át tudja vészelni a téli hónapokat. Ősz végén takarja be a tövét, majd lazán kösse össze a tollborzfüvet, ezzel megakadályozva, hogy a téli csapadék következtében károsuljon a növény töve. Takaráshoz használhat fenyőkérget, gallyakat.

Amennyiben biztosra szeretne menni a teleltetést illetően, kezelje egynyári növényként, ez esetben a leanderekhez hasonlóan átteleltethető. Ősz végén, még a fagyok előtt szedje fel és keressen neki védett, fagymentes helyet, mint amilyen a garázs vagy pince. A nyugalmi időszakban nagyon kevés öntözést igényel. Ne ijedjen meg, ha később indul hajtásnak, ennél a módszernél ez teljesen természetes.

Tavasszal kerülhet vissza nyári helyére. A kiültetés előtt érdemes visszavágni 6-7 cm-t a növényből, valamint eltávolítani az elhalt részeket. Ha növénye nagyobb, a tövénél szedje több részre. A szétosztásnál ügyeljen, hogy a rostos gyökerek épek maradjanak. A kisebb töveket ajánlott cserépbe ültetni, így könnyebben megfogannak.