blog

Pénzlevelű lizinka teleltetése

2021.12.18 11:32
Pénzlevelű lizinka teleltetése

Ha gyors talajtakaró növényt keres, amely mind napos, mind árnyékos területen jól érzi magát, a pénzlevelű lizinka nagyszerű választás az Ön számára. Ültesse bátran üres, kopár helyekre, rövid időn belül beszínesíti azt. Egyéb növényekkel is egyszerűen kombinálható ez az aranyos örökzöld. Az már csak ráadás, hogy a pénzlevelű lizinka teleltetése szinte semmilyen feladatot nem igényel.

A pénzlevelű lizinka általános jellemzői

Az Európában és Nyugat-Ázsiában őshonos pénzlevelű lizinka (Lysimachia nummularia) vagy más néven Moneywort, alacsony termetű, évelő, lágyszárú kúszónövény. Nevét levelének alakjáról kapta, mely pénzérmére hasonlít. Régóta kedvelt növény, százféle betegség gyógyítójaként tartották, illetve tartják számon a népi gyógyászatban. Napjainkban leginkább talajtakaróként ismerjük, mely szőnyegszerűen borítja be a talajt.

Különösebb gondozást nem igényel, kevés munkával lehet meghatározó dísze kertjének, az év minden napján. Nem elhanyagolható pozitív jellemzője, hogy egybefüggő növekedése nem engedi a gyomok megjelenését. Így valóban kevesebb gondozást igényel a többi kerti növényhez képest.

A lizinka 10-15 cm hosszúságú hajtásaival cserépben, dézsában egyaránt nevelhető. Így azok is élvezhetik kedves, mégis egyedi megjelenését, akik balkonra, teraszra keresnek örökzöld növényt.

Igényei

A homokos, agyagos, humuszban és tápanyagban gazdag talaj a legoptimálisabb számára. Nedves, mocsaras földben elburjánzik. Ezen tulajdonsága teszi lehetővé, hogy kerti tavacskák partján, szegélyként funkcionáljon. Ültesse bátran sekély, 0-15 cm mélységű vízbe, csodás borítást fog adni az adott területnek.
Arra mindenképp figyeljen, hogy földje jó vízelvezető képességű legyen, különben gombás betegségek támadhatják meg, melyektől nem könnyű megszabadulni. Egyéb kártevőkre, betegségekre szerencsére nem érzékeny.

Napos, meleg helyre van szüksége a fejlődéshez, de árnyékos, félárnyékos területre szintén telepíthető. Érdekesség, hogy apró, fodros, aranyos levelei napos helyen kisárgulnak, míg árnyékos körülmények között bezöldülnek.

A pénzlevelű lizinka kisebb mértékben magról, jellemzően tőosztással szaporítható. Az idősebb részek elhalnak és újak érkeznek a helyükre. Ha úgy látja, hogy túlzottan elszaporodott, bátran vágja vissza!

Virága

Apró sárga, 5-6 sziromból álló bájos virágai a levelek hónaljában jelennek meg, sűrűn díszítve a szárakat. A virágzás kiemelt hónapjai a június-július, valójában májustól egészen a fagyokig gyönyörködhet virágaiban.

hó sárga levéllel

Mit igényel a pénzlevelű lizinka teleltetése

A pénzlevelű lizinka elég szívós növény, nemcsak a kártevőkkel és betegségekkel, hanem a téli fagyokkal szemben is. Hidegtűrő, akár a -34 Celsius fokot is képes túlélni. Tulajdonképpen semmilyen plusz igénye nincs a hideg hónapokra - ugye milyen jól hangzik? A dér, a hajnali fagyok különleges díszítést képeznek zöld levelein.

A fagyok elmúltával, amennyiben adottak a számára ideális feltételek, gyorsan növekedésnek indul.