blog

A kakukkfű teleltetése

2021.12.17 10:08
A kakukkfű teleltetése

A kakukkfű egyre szélesebb körben kedvelt és használt fűszer-, illetve gyógynövény. Népszerű a magyar és nemzetközi ételek elkészítése során, jótékony hatóanyagai miatt különböző gyógynövényes termékek készítéséhez. Natúr kozmetikumok és tisztítószerek kreatívan felhasználható alapanyagai közé tartozik, de egy kellemes fürdőhöz is használható. Kertben és cserépben, balkonládában egyaránt könnyen nevelhető. A kakukkfű teleltetése még a gondozásánál is egyszerűbb, így a következő évben minden bizonnyal erősebb kakukkfű töveket nevelhet.

A kakukkfű jellemzői, igényei

A kakukkfű (Thymus vulgaris) mediterrán, melegkedvelő, évelő növény, melynek több száz fajtája létezik. Megannyi pozitív tulajdonsága és felhasználási területe mellett dísznövényként is remekül funkcionál. Méltán közkedvelt, hiszen gondozása, ápolása egyáltan nem bonyolult, kezdő kertészek számára is ajánlott.

Előkertekbe, virágoskertekbe ültetve, más mediterrán növényekkel párosítva izgalmas összképet érhetünk el. Bátran ültesse sziklakertek, kis kerti tavak közelébe, hiszen fény- és melegkedvelő, a déli, meleg fekvésű helyeket kedveli leginkább. Magról és dugványozással egyaránt szaporítható.

Fontos, hogy jó vízáteresztű képességű, laza szerkezetű, tápanyagdús földbe ültesse. Gyökérzete mélyre hatoló, karószerű, mely dúsan elágazik a talajban, így kétszer nagyobb méretű legyen az ültetési gödör, mint amekkora a konténer. Az ültetést célszerű nyár elejére időzíteni. Ősszel nem érdemes ültetni, mert a fiatal, friss kakukkfű palánták könnyedén elfagyhatnak.

Kifejlett állapotában 20-30 cm magas, nagyjából 10 cm-es talajtakarót képez az ültetési területen. Habár szárazságtűrő és nem viseli jól a pangó vizet, a telepítés utáni egy évben rendszeresen öntözze. Fokozottan figyeljen a gyomtalanításra, melyek elnyomhatják kakukkfű töveket.

Jellegzetes illata miatt érdemes bejáratok mellé vagy ablak alá ültetni, hogy élvezhesse kellemes aromáját.

Ne csüggedjen akkor sem, ha nincs kertje vagy helye a szabad földes ültetéshez! Cserépben, balkonládában ugyanúgy sikeresen nevelhető, ha alapvető igényei biztosítva vannak. Fontos a megfelelő, tápanyagban gazdag föld és a napos, világos, meleg környezet.

kakukkfű kötegMitől olyan egyszerű a kakukkfű teleltetése?

A kakukkfű évelő, ugyanakkor fagyérzékeny növény. Télre az ágyásban maradhat, körülbelül -18 Celsius fokos fagyokat még elviseli, de ajánlott takarással védekezni. A tartós, markáns téli fagyok nagy károkat tudnak okozni. Érdemes tudni, hogy ahogy öregszik az állomány, egyre érzékenyebbé válnak a téli hideggel szemben.

A cserepes kakukkfüvet költöztesse fagymentes, hűvös helyre. Ügyeljen rá, hogy kellő fényt kapjon a pihentetés időszaka alatt, világos helyet válasszon ezekre a hónapokra.

Az idősebb töveket a tél végén ajánlott radikálisan visszavágni, ezzel új hajtásokra ösztönözni.

Összességében elmondható, hogy a kakukkfű rendkívül alacsony gondozási igényű, igen kedvelt fűszernövény. Felhasználási területei változatosak, aromája, hatóanyaga, gyógyhatása miatt számtalan termék készítése során alkalmazzák.
Ha az alapvető igényeit biztosítja, szépen fejlődő, dekoratív, kellemes illatú kakukkfüvet nevelhet, melyről folyamatosan elláthatja családját friss és száraz kakukkfűvel.