blog

Kerti szivattyú téliesítése

2021.12.16 18:46
Kerti szivattyú téliesítése

A kerti szivattyú a kertes házak egyik nélkülözhetetlen eszköze. Számos esetben használható, de mindig a víz továbbítása a dolga. Ahhoz, hogy megfelelően be tudja tölteni funkcióját, védeni kell a fagytól, ami az alkatrészekben, kiegészítőkben könnyen kárt tehet. Ne gondoljon semmilyen nehéz feladatra, a kerti szivattyú téliesítése szükségszerű, de egyszerű folyamat.

Miért fontos a kerti szivattyú téliesítése?

A kerti szivattyú nemcsak ívóvíz, szürke- és fekete víz szivattyúzásához, hanem medencék vízének feltöltéséhez, virágos kertek, veteményesek locsolásához használt egyik legfontosabb eszköz. Nagyban megkönnyíti az ember munkáját, de ahhoz, hogy sokáig társa legyen a kerti munkálatokban, a téli időszakra szakszerűen fel kell készülni. Tulajdonképpen üzemen kívül kell helyezni, hiszen télen az előbb említett feladatok szünetelnek.

Ha a rendszerben bárhol víz marad, a fagy beálltával megfagy és az károsodást, legrosszabb esetben a teljes működésképtelenséget okozza az eszközben. Ma már léteznek téli, külső tárolásra alkalmas szivattyúk, de még azok esetében is ajánlott a téliesítés a használaton kívüli időszakra.

Kora ősszel, amikor vége a kerti munkáknak és már nincs használatban a kerti szivattyú, tegye meg a megfelelő óvintézkedéseket.

kerti locsolás

A kerti szivattyú téliesítése - lépések

1. víztelenítés
Ez a legfontosabb feladat! Amennyiben kis mennyiségű víz marad bárhol a szivattyúban, fagyás során a víz, vagyis a jég kitágul és szétrepeszti annak belsejét, de akár a borítást is. A bentmaradó víz, a nedvesség rozsdásodást eredményez, mely szintén a meghibásodás egyik fő okozója.

Hogyan történjen a szivattyú víztelenítése? A sima leengedéssel ellentétben a legbiztosabb módszer a víz leeresztésére, ha kompresszort csatlakoztat rá, segítségével fújassa ki a vizet. Egyúttal a teljes kerti rendszer téliesíthető.

A víztelenítés után a téli hónapokban tárolja védett, fagymentes, száraz helyen a kerti szivattyút. Válasszon olyan helyiséget, ahol valóban nem érheti nedvesség, nem kell tartani beázástól vagy belvíztől.

2. Karbantartás
A téliesítés során érdemes a karbantartási munkálatokat is elvégezni. Szedje szét a szivattyút, tisztítsa meg a belsejét a szennyeződésektől, és alaposan takarítsa meg a tömítéseket. Ha úgy látja, hogy bármelyik alkatrész elkopott, elhasználódott, cserélje ki.

Egyáltalán nem bonyolult feladatok ezek, viszont annál fontosabbak. Tavasszal, az első használat előtt ajánlott újra alaposan átnézni vagy szakemberrel átnézetni.