blog

Az áfonya teleltetése

2021.12.16 16:12
Az áfonya teleltetése

Az áfonya számos jótékony hatással rendelkezik, sokoldalúan felhasználható, így méltán népszerű gyümölcs. Maga az áfonya bokor sövényként is ültethető, így remek dísze lehet az udvarnak, kertnek. Nem elhanyagolható jellemzője, hogy az év valamennyi hónapjában dekoratív látványt nyújt. Az áfonya teleltetése bizonyos esetekben szükséges, melyről az alábbi cikkben bővebben olvashat.

Röviden az áfonyáról

Az áfonya hazánkban igencsak kedvelt haszon- és dísznövény. Számos fajtája létezik, mind a gyümölcs színét (például piros vagy fekete bogyós), mind a méretét, magasságát tekintve. Sokakat az tart vissza az áfonya bokor nevelésétől, hogy bonyolult, összetett gondozást igényel. Valójában azokat a speciális igényeket kell szem előtt tartani, amelyek a megfelelő fejlődéséhez szükségesek. Ha ezekre figyelünk, jó eséllyel élvezhetjük saját, ízletes, zamatos áfonyánkat.

Mire figyeljünk az áfonya nevelése során?

1. Talaj - az áfonya a savanyú típusú, 4,8 - 5,2 pH értékű talajban fejlődik megfelelően. Szabad földben és konténerben egyaránt termeszthető, de mindkét esetben biztosítani kell a talaj savanyítását.

Elengedhetetlen a talaj rendszeres trágyázása, tápanyag utánpótlása, már a telepítés során is. Amennyiben speciális savanyú virágföldet választ, nem szükséges ültetéskor külön trágyázni, hiszen az már tartalmazza a szükséges tápanyagokat. Min. 3%-os humusztartalmú termőtalaj a megfelelő közeg a kiegyensúlyozott fejlődéséhez.
Fontos továbbá, hogy laza szerkezetű talajt válasszon az ültetéshez, így a levegő könnyedén át tudja járni a gyökérzetet.

2. Öntözés - az áfonya vízigénye nem túl magas, azonban hajlamos a kiszáradásra, mert gyökerei a földfelszínhez közel terülnek el. Emiatt biztosítani kell a talaj folyamatos nedvességét.

A tövek környezetét meg lehet támogatni mulccsal, fenyőkéreggel, melyek óvják a kiszáradástól. Amennyiben lehetőség van rá, válassza a csepegtető öntézési formát, mely egyenletes vízellátottságot biztosít az áfonya bokrok számára.

3. Metszés - elengedhetetlen ápolási feladat az áfonya bokrok megfelelő időben történő metszése. Erre a telepítés utáni, általában harmadik évtől kezdve van szükség, évente egyszer. Jellemzően a nyugalmi időszak végén, tehát a tél utolsó heteiben, amikor elmúlnak a fagyok, vagy kora tavasszal.

Amennyiben az áfonya sövényként funkcionál, a tavaszi metszés során lehet a kívánt formára alakítani.

4. Fény - sem a tűző napot, sem az árnyékos helyeket nem kedveli. Az áfonyának szűrt fényre van szüksége, így félárnyékos helyet válasszon az ültetéshez.

5. Dézsában nevelés - ahogy az előbbiekben utaltunk rá, az áfonyát lehet konténerben, dézsában nevelni. Ugyanazon ápolási, gondozási szabályok vonatkoznak erre a nevelésre, mint a szabad földes tartásra. Kimondottan ajánlott ez a módszer, hiszen egyszerűbb az ültetés, az esetleges mozgatás, a fényviszonyokhoz igazodva.

Valójában nem bonyolult a nevelése, a felsorolt igényeire érdemes figyelnie.

Áfonya

Hogyan történjen az áfonya teleltetése?

A fiatal, frissen ültetett áfonya bokrok érzékenyebben reagálnak a téli fagyos hőmérsékletre. Esetükben néhány óvintézkedés javasolt, az idősebb növények átvészelik a telet különösebb védelem nélkül is. Színes vesszői a téli hónapokban különleges látványt nyújtanak!

Amennyiben szabad földben nevelkedik az áfonya csemete, az első, talajmenti fagyok beköszöntekor takarja be a tövét és annak közvetlen környékét. Mulcs, tőzeg, de jó lehet erre a célra gally vagy szalma is.

Amennyiben a fagy mégis kárt tenne egyes vesszőkben, tavasszal tövig vissza kell vágni.

Konténeres nevelés esetén várja meg, amíg az áfonya lehullajtja leveleit. Ezután keressen számára szélvédett, fűtetlen helyiséget, mint például garázs vagy pince. Érdemes lehet még ekkor is körbetekerni zsákvászonnal, ezzel biztosítva a védelmet az esetleges fagytól.

A pihentetés időszakában nincs szükség trágyázásra, az öntözés gyakorisága is alacsonyabb legyen. Ellenkező esetben a gyökérzet rothadásnak indulhat.

Ha a fagyveszély biztosan elmúlt, a megfelelő metszés, valamint a talaj felfrissítése után visszaköltözhet korábbi helyére.