blog

A vízipálma teleltetése

2021.12.15 18:16
A vízipálma teleltetése

A vízipálma (Cyperus alternifolius) egy olyan, Afrikából származó szoba- és kerti növény, mely gyakori öntözést igényel. Jó hír ez azoknak, akik túllocsolják növényeiket, ezért nem tudják, milyen dísznövényt tartsanak otthonukban. Mondhatni, lehetetlenség túlöntözni, hiszen mocsári növényként akkor fejlődik igazán, ha vízben áll a gyökere. Könnyen nevelhető, szívós növény, így a vízipálma teleltetése sem igényel nagy munkát. Kezdő növénytartóknak is ajánlott.

A legfontosabb tudnivalók a vízipálmáról

A vízipálmát leginkább szobanövényként ismerjük, régen szinte minden lakásban megtalálható volt. Nem meglepő, mert alapvetően ugyan fényigényes, de félárnyékos helyeken is remekül növekszik. Ezen tulajdonsága miatt kedvelt annyira a lakásban, akár a fürdőszobában való nevelése.

Nagyon könnyen nevelhető, a legfőbb szabály, amit be kell tartani, hogy földje, gyökere folyamatos vízellátást kapjon. Ez roppant könnyedén megvalósítható, egészen egyszerűen csak állítsa vízbe a cserepét és ügyeljen rá, hogy ne száradjon ki. Gyerekek számára is ideális, büszkén locsolhatják ezt a kedves kis növényt. 15-25 Celsius fok közötti szobahőmérsékleten érzi jól magát, kedveli a párás környezetet. Az öntözés mellett ajánlott néha zuhanyoztatni, főleg a nyári időszakban, amikor a levegő páratartalma alacsonyabb. Ez nemcsak a növénynek, a lakás levegőjének is jót fog tenni.

Ne felejtsük azonban el, hogy tökéletes kerti növény, kreatívan alkalmazható kerti tavakban, vizesebb talajrészek közelében, szegélynövényként. Szoliterként, önmagában és más növényekkel kombinálva trópusi környezetet teremt bármilyen stílusú kertben. Ha nincs elegendő hely számára a szabadban, ne csüggedjen, ez a strapabíró növény dézsában ugyanolyan szépen képes fejlődni.

Kinti tartásban akár méteres magasságra is megnőhet, sűrűn ültetve szinte fű-szerű szegélyt képez az adott területen. Megfelelő hely számára a kerti csap közvetlen környezete, egyszerűen biztosítja a vízipálma számára a folyamatos vízellátást.

Mivel rendkívül vízigényes, így csak a jó vízgazdálkodású, tápanyagdús talajokban fejlődik megfelelően.
Szolid, sárga virágai tavasszal nyílnak, de nem ritka, hogy egész évben virít.

vízipálma levélzet

A vízipálma teleltetése

Évelő növény, azonban hazánk klímája nem ideális számára. Enyhébb teleken képes a szabadban áttelelni, szakszerűen betakarva. Ilyenkor levelei elszáradnak, visszahúzódik a talajba.
Érzékenyek a hidegre, így a tél beköszöntével érdemes bevinni a kerti példányokat meleg helyre. Egész évben meleg helyiség optimális számára, de télen azért valamivel hűvösebbet igényel. Ha fűtött helyen pihen a hideg hónapokban, minden bizonnyal száraz lesz a levegő, ami nem kedvező körülmény. Így érdemes gondoskodni a párásításról, ilyenkor gyakrabban le lehet zuhanyoztatni, vagy vizet fújni rá, permetező segítségével. Szellőztetésnél fokozottan figyeljen arra, hogy hirtelen ne érje hideg levegő.

Amennyiben hűvösebb helyen, 12-15 Celsius fok körüli hőmérsékleten telel, elhagyható az álló víz biztosítása.

A hideg időszak végével, tavasz kezdetén javasolt egy frissítő átültetés, tápoldatozás.