blog

A mexikói petúnia teleltetése

2021.12.14 16:32
A mexikói petúnia teleltetése

A mexikói petúnia egy nagyon izgalmas, mediterrán dísznövény. Bájos, kedves, tölcsér alakú virágai lila színűek, de ma már rózsaszín és fehér változatai is elérhetőek. Ritka növény, ezért különösen büszke lehet az, aki ilyen virágot nevel. Habár különleges, teleltetése nem igényel semmilyen bonyolult munkafolyamatot.

A mexikói petúnia jellemzői és gondozása

Hazánkban még ma is ritkaságnak számít a mexikói petúnia (Ruellia britonniana), amely Mexikóban, Dél-Amerikában és a Karib-térségben őshonos. Sokan kék leanderként ismerik, valójában nem rokona a leandereknek, gondozásuk azonban több szempontból hasonló.

Magról és hajtásról könnyen szaporítható, hamar növekedésnek indul, elnyomva akár más növényeket. Kifejlett állapotában a 80-100 cm-es magasságot is elérheti. Szabadföldben és dézsában egyaránt jól nevelhető, akár a földbe süllyesztve is. Talajban kevéssé válogatós, tápanyagdús virágföld megfelelő számára. Érdekes, kedves virágaiban tavasztól őszig gyönyörködhet.

A napos, világos helyen fejlődik igazán. A legkedvezőbb, ha olyan helyet választ számára, ahol délután félárnyékban lehet. Kiváló virágágyások díszeként, egyéb dísznövényekkel kombinálva.
Rendszeres locsolást igényel, főleg a száraz, nyári időszakban. Arra érdemes figyelni, hogy két öntözés között száradjon ki a talaja. Könnyen észreveheti, ha nem optimálisak számára a körülmények, ez esetben ugyanis ledobálja leveleit.

Habár évelő növény, nálunk télen elfagy, így megfelelő teleltetésre van szüksége.

lila mexikói petúnia

Ilyen egyszerű a mexikói petúnia teleltetése

Teleltetése semmivel nem bonyolultabb vagy összetetteb, mint egy leanderé. Védett, fagymentes helyen könnyedén átvészeli a hideg hónapokat. Október környékén, még mielőtt a tartós fagyok megjelennek, fel kell szedni és téli helyére költöztetni. Fűtetlen garázs, pince vagy fóliasátor tökéletes a számára ezen időszakra. Nagyjából 10-15 fok legyen a telelő helyiségben.
Ne feledkezzen meg a teleltetés előtt átnézni a növényt, megszabadítani az esetleges kártevőktől. Tisztítsa meg a portól, szennyeződésektől, csak azután kezdje meg a petúnia teleltetését.

Alkalmanként kis időre érdemes vízbe állítani a pihentetés időszakában is, ezzel megelőzhető, hogy kiszáradjon. Tavasszal, amikor biztosan elmúltak a fagyok, frissítse fel földjét és vigye ki a szabadba. Ne ijedjen meg, ha a jó idő beköszöntével a friss levélhajtások fakóbbak lesznek – ez teljesen természetes. Ezek a levelek lehullanak, ekkor jó alaposan vissza kell vágni a növényt. Ne féljen attól, hogy a visszametszés miatt hatalmasra nő, lágyszárú növény, így jót fog neki tenni.

Ezek után nincs más dolga, mint élvezni ennek az izgalmas dísznövénynek a fejlődését.