blog

A borostyán kiirtása

2021.12.11 13:05
A borostyán kiirtása

A takarásként és dísznövényként egyaránt használható futónövény, a borostyán egy csodálatos teremtmény, amely bármely felületet képes élettel telivé varázsolni. Azonban az előnye sok esetben átka is lehet, például, hogy rátelepszik más növényekre vagy felkúszik, elterjed olyan helyeken is, ahol nem szeretnénk. Ha fejlődését szeretnénk vissza szorítani esetleg teljes mértékben megszüntetni, ezek nem minden esetben egyszerű feladatok.

A borostyán kiirtása házilag sem lehetetlen, de jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy mindenekelőtt türelemre és kitartásra lesz szükségünk. A folyamat hosszadalmas és akár több eredménytelen kísérlet után lesz csak sikeres. A leghatékonyabb megoldás a gyökerek teljes elpusztítása. Sajnos a vegyszermentes megoldások általában kevésnek bizonyulnak a probléma orvoslására, ahogyan a hajtások végeláthatatlan levágásának szélmalom harca is. Azonban, ha csak vissza szorítani szeretnénk, de nem teljesen eltüntetni akkor a visszavágás a megfelelő opció. A metszés, esetleg fűnyíróval történő visszavágása nem igényel vegyszert, így az egyik legbarátságosabb megoldás a kertje számára. A leghatékonyabb természetes megoldás, ha kézzel húzzuk ki a gyökereket a tövek mentén.

Az irtás legcélravezetőbb alternatívái

Hatékonyan szokott működni az ősszel használatos perzselő hatású permetező készítményt alkalmazása, melyhez az effektív eredmény érdekében ajánlatos tapadásfokozó hozzáadása. Bevált módszer még a glifozát tömény oldatának használata, amely egy speciális gyomirtó készítmény. Az ecseteléses kezelést a hajtások csúcsi levelén kell megkezdeni, hogy aztán az oldat és az általa kioldódó vegyületek megkezhessék az irtási munkálatokat, amely egészen a gyökér pusztulásához vezet. Fontos, hogy a kezelést szélcsendben kezdjük meg, hogy az oldat más növényekre ne terjedjen át. Amennyiben a borostyán újra hajt a kezelést meg kell ismételni.

Az ecet gyakran javasolt különböző növények irtásához, amely a borostyán esetében is megoldásként szolgálhat. A leghatásosabb, ha önmagában használjuk az ecetet, melynek savtartalma az, amely megöli a növényeket, minél erősebb a savtartalom annál hatékonyabban működik a gyomirtásban. Használhatjuk önmagában vagy más hozzávalókkal, mint só, citromlé, mosogatószer vagy illóolaj. Használatakor ügyeljünk rá, hogy más növényekkel ne érintkezzen, az irtani kívánt területen közvetlenül alkalmazzuk.

A borostyán komposztálása nem túl kifizetődő

Komposztálni jó és hasznos dolog azonban, vannak olyan ételmaradékok, háztartási hulladékok és növények, amik többet ártanak mit használnak a komposztban, ilyen például a gyorsan terjedő borostyán is. A komposzt, vagyis a humusz képződése egy természetes folyamat következménye, melyet mi magunk is előállíthatunk, a természethez képest ugyan mesterségesebb körülmények között. Ami a környezetben önműködő, mint a lombhullatás az erdőkben, az az ember által gyűjtögetés során keletkezik. A komposztálás egyszerű, bármilyen kertben megoldható kialakítása, sőt már a városokban is találhatóak közösségi komposzt gyűjtő konténerek. Csupán néhány egyszerű szabály betartásával, már gyűjthetjük is a humusznak valót. A legnagyobb figyelmet arra kell fordítanunk, hogy a komposztálónkba mit helyezünk, éppen ezért nem ajánljuk, hogy a vegyszerrel kezelt vagy levágott borostyán a komposztba kerüljön, mert az károsíthatja a területet vagy újra terjedésnek indulhat.