blog

A borostyán, mint szobanövény

2021.12.11 12:58
A borostyán, mint szobanövény

A borostyán egy rendkívül különleges növény, amely szinte bárhol mutatós díszítő elemként tud funkcionálni, noha persze csak akkor, ha azt a tulajdonos szeretné, egyéb esetben akár bosszúságra is okot adhat. De most következő cikkünkben foglalkozzunk azzal az eshetőséggel, amikor szándékosan szeretnénk különböző módokban telepíteni, nézzük például a borostyán lakásban tartását.

Ha erre a növényre gondolunk, akkor általában egy rusztikusan borostyánnal benőtt ház oldala jut eszünkbe, de azoknak sem kell lemondania róla, akik lakásban laknak ugyanis a borostyán szobanövényként is remekül funkcionál.
A szárakon kapaszkodó léggyökerek szinte kivétel nélkül bármilyen felületen képesek megtapadni, akár ablak- vagy ajtókereteken, de még tapétán is. Így tehát a borostyán szobában is remekül nevelhető, ezeket kifejezetten beltéri tartással javasoljuk, nem érdemes külső helyszínre ültetni őket, mert igen fagyérzékenyek a hideg telet nem képesek átvészelni.

Hogyan gondozzuk a szobai borostyánt

Kifejezetten nap kedvelő, világos helyen érzi jól magát, ezt a levelei is meghálálják, fény hiányában elveszíthetik színüket, a közvetlen, erős napfénytől azonban óvjuk. Bár fénykedvelő, hőigénye alacsony, nyáron kitehető a szabadba hűvös, árnyékos helyre. Télen semmi esetre se hagyjuk kint és a fűtött szobát is kerüljük, körülbelül a 12-22 fok körüli hőmérséklet az ideális számára. Soha ne hagyjuk, hogy kiszáradjon, nyáron a földje mindig legyen nyirkos, télen pedig vegyünk vissza az öntözésből.

A borostyán cserépbe ültetése rendkívül egyszerű feladat. A szaporításhoz választhatjuk a gyökereket, szárat vagy az oldalhajtásokat is akár. Egy cserépbe 3-4 darab növény kerüljön, friss virágföldbe ültetve, rendszeres öntözés mellett hamar gyökeret ereszt és gyorsan nő, ezért készüljünk fel rá, hogy pár hét elteltével valószínűleg nagyobb cserébe kell majd átültetnünk. Az ültetéshez a tavaszi időszak a legideálisabb, mély cserepet válasszunk, hogy a gyökereknek legyen elég tere növekedni.

A borostyán erkélyre tökéletes megoldás, ha a helyhiány miatt nincs lehetőségünk nagy növényeket ültetni, de szeretnénk a kíváncsi szomszéd szemektől elrejteni életünket, akkor ültessünk borostyánt balkonládába vagy cserépbe. A kúszónövény gyors növekedésének köszönhetően szinte észrevehetetlenül egyik pillanatra a másikra zöldellő kertté változtat szinte bármilyen helyiséget. Ha kifejezetten takarásnak szánjuk akkor a legfontosabb szempont, hogy milyen gyorsan szeretnénk, ha az adott négyzetmétert ellepné. Amennyiben a lehető legrövidebb idő alatt szeretnénk az eredményt akkor 30-50 növény ültetésével számoljuk, abban az esetben, ha elég időnk van akkor négyzetméterenként 8-12 növénnyel számolhatunk. Fajtától függően igénylik a fényt és a vizet. Általánosságként azonban megfogalmazható, hogy szeretik a fényt, de nem kifejezetten kedvelik a magas hőmérsékletet, ezért inkább félárnyékos helyre javasoljuk. Amikor növésnek indul, illetve nyári hónapokban kifejezetten több tápanyagra és vízre van szüksége. Ezekben az időszakokban heti rendszereséggel kapjon általános tápoldatot és a földje folyamatosan legyen nedves.

Borostyánnal a környezet segítségével díszíthet bármilyen helyiséget vagy felületet, amely nem csak természet közeliséget kölcsönöz otthonának, de a levegő minőségének javításához is hozzájárul.