blog

Császárfa gondozása

2021.12.11 12:50
Császárfa gondozása

Első olvasásra úgy tűnhet, hogy a császárfa nevelése, sokkal bonyolultabb feladat, mint más fáké, de nem kell megijedni, bárki könnyedén elsajátíthatja és még csak speciális eszközökre sincs szükség. Nem állítjuk, hogy nincs vele teendő, de a befektetett energiát meghálálja ez az illatos díszfa, amely kiváltképp különleges hatást fog kelteni kertjében.

A császárfa metszése

Amikor császárfát kezdünk nevelni akkor először azt kell eldöntenünk, hogy az hogyan nőjön, ugyanis ez könnyedén befolyásolható metszéssel, ezt azonban az első években kell elvégeznünk. Amennyiben hosszú egyenes törzsű fát szeretnénk, „felesleges” oldalágak nélkül, akkor azt az első években kell megalapoznunk.
A császárfa akár a 8 méteres magasságot is képes elérni, ehhez első lépésként ki kell választanunk a legerősebb oldalhajtását, amely tő később a törzs lesz. Majd, ha már ez a hajtás eléri a 15-20 cm hosszt akkor a többit, minél közelebb a törzshöz vágjuk le. A kiválasztott hajtásunkat fogjuk erősíteni, később ebből lesz a fánk. A törzs kialakítását az első évben meg kell kezdeni, és folyamatosan 6-8 hetenként ismételni a levélhónaljakból kihajtott oldalhajtások eltávolítását, amint azok elérik az 5-10 cm hosszúságot.
Ahogy cseperedik a fa a leveleket az alsó egyharmadban vágjuk le, így nem eshetünk túlzásba a levélszárat ne törjük le, mert az nagyobb kárt okozhat, mint hasznot. Ezeket betartva az első évben a törzs a 2,5-4 méter körüli magasságot éri el. Ha még sem nőne meg legalább 2 méterig, akkor sincs ok az aggodalom. Ebben az esetben a következő évben a császárfa metszését tavasszal mindenképpen ejtsük meg. Ekkor újra vissza kell vágni, egészen tőből annak érdekében, hogy a nyolcadik évben elérje a kívánt maximális méretet.

Császárfa metszése díszfának

A császárfát sokan kifejezetten díszfának ültetik, mert ahogy törzse úgy koronája is, amely általában 4-5 méter széles, tetszés szerint könnyedén alakítható. Ahogy azt fentebb írtuk az oldalhajtásokkal szabályozható a lombkorona. Ha ezeket nem tördeljük le az első évben, akkor nagy, terebélyes fánk lesz, ha az oldalhajtásokat eltávolítjuk akkor pedig hosszú, szálegyenes fát nevelünk magunknak. Ritkább esetben szokták ezt választani a tulajdonosok, de akár arra is van lehetősége, hogy fájának több törzse legyen. Ezt úgy érheti el, ha vezérhajtásnak nem egy, hanem akár kettő, három vezérhajtást is meghagy. A későbbi koronát a levélhónaljakból kinővő ághajtások meghagyásával vagy eltávolításával tetszés szerint formázhatjuk.
A császárfa metszése ősszel nem javasolt, sokkal inkább tavasszal végezzük, hogy fánk véletlenül se fagyjon el. A kínai császárfa egy ellenálló, masszív növény, de az első 1-2 évben nagyobb odafigyelést igényel, mind a metszés, locsolás tekintetében, valamint ekkor még a hőmérsékletre is sokkal érzékenyebb.