blog

A kínai kenderpálma teleltetése

2021.12.06 20:20
A kínai kenderpálma teleltetése

A Trachycarpus fortunei, vagyis a kínai kenderpálma egy káprázatos megjelenésű növény, mely Ázsiából származik. Legyező alakú leveleivel egzotikus dísze lesz bármilyen stílusú kertnek vagy terasznak. A kínai kenderpálma teleltetése, akárcsak a gondozása, nagyon egyszerű, nem igényel bonyolult procedúrát. Cikkünkben azt a néhány fontos szabályt mutatjuk be, amelyekre érdemes figyelnie, hogy a kenderpálma könnyedén átvészelje a téli hónapokat.

A kínai kenderpálma jellemzői

Európa egyik legelterjedtebb pálmája, akár 15-20 méteres magasságra is megnőhet. Sokáig gyönyörködhet ebben a különleges növényben, hiszen 50 éves kenderpálmákat is láttak már. Jellegzetes megjelenését legyező alakú leveleinek és sötétbarna törzsének köszönheti, melyet dús rostok borítanak. Gondozása nagyon egyszerű, így azok is bátran próbálkozhatnak a nevelésével, akiknek kevés tapasztalatuk van a dísznövények terén.

A kezdeti időszakban cserépben is jól nevelhető. A laza, humuszos, jó levegő- és vízgazdálkodású föld az ideális számára. Szereti a vizet, de vigyázzon, ne öntözze túl. Akár cseréppel együtt kiültethető, mert így nyáron nem forrósodik fel a cserép oldala, télen pedig védve van a gyökérzet a fagytól. A tavasz beköszöntével érdemes átültetni, felfrissíteni földjét, hogy a téli pihenés után a tápanyagdús környezetben újra növekedésnek induljon.

Amikor eléri a 15-30 cm-es magasságot, bátran ültesse ki szabad földbe. Mindenképpen olyan helyet válasszon, ahol elegendő tér lesz számára a növekedéshez. A déli, napos fekvést kedveli, ahol bőséges napfény éri, de a nagyon szeles környezetet nem kedveli. Nyáron krémsárga virágaival hálálja meg a törődést.

kínai kenderpálma

Hogyan történjen a kínai kenderpálma teleltetése?


A teleltetése egyszerű folyamat, hiszen jól tűri a hideget. -17 Celsius fokot is kibírja a szabadba kiültetve. Ettől alacsonyabb hőmérsékleten a levelek lefagynak, de maga a növény túléli a zord teleket is.
Az első években, amíg növényünk kisebb, érdemes a törzsét betakarni, ehhez megfelelő a fenyőkéreg. A fiatal példányok érzékenyebben reagálhatnak a fagyra, jobb némi óvintézkedés. Ha a tél száraz, öntözze meg hetente egy alkalommal, nehogy kiszáradjon. Arra ügyeljen, hogy a hőmérséklet fagypont felett legyen, különben a jég hatására károsulhat a gyökérzet.

Amennyiben olyan szerencsés, hogy pálmája elérte a 2-3 méteres magasságot, ajánlott a hótól és a jégtől, illetve ezek súlyától megvédeni. Erre a legegyszerűbb módszer, ha a kenderpálma köré négyzet alakban 1-1 karót helyez. A karókat legalább 1 méter mélyre kell leverni, majd ezek tetejére rögzíteni olyan anyagot, amelyet nem húz le az összegyűlt csapadék, hó és jég. Deszkalap vagy osb lap, de egy strapabíró ponyva is megfelelő lehet erre a célra. Felülről ez védi majd a növényt. Amennyiben extrém téli hideg várható, a gyökérzetet betakarhatja fenyőkéreggel, így biztosan nem tesz benne kárt a fagy.

Kis munkával csodálatos és hatalmas kínai kenderpálmát nevelhet, melyben hosszú-hosszú éveken át gyönyörködhet.