blog

A borostyán szaporítása

2021.11.26 22:02
A borostyán szaporítása

A borostyán, azaz a „Hedera helix” bár sokan úgy hiszik, nem élősködő növény, csupán kapaszkodásra használja apró gyökereit. Ezért képes beborítani a házak falát, a fákat, vagy magasba törő terep híján kiváló talajtakaró növény lesz. Mivel viszonylag igénytelen, ezért a borostyán szaporítása egyszerű feladat. Ugyan jól tűri a különböző hőmérsékleti viszonyokat, és ezért akár egész évben szaporítható, erre mégis a májustól nyár végéig tartó időszak a legalkalmasabb.

A borostyán szaporítása hajtásról – vízben

Ha igazán gondosan szeretnénk eljárni, akkor a begyűjtött hajtásokat, melyeket a levélnyél alatt vágunk el, vízben kezdjük el gyökereztetni. Ekkor a 15-20 centiméteres borostyán hajtásokat 5 centiméter magas vízbe állítjuk úgy, hogy a levelek felfelé nézzenek és semmiképp sem érjenek a vízbe. A legjobb hely a hajtások számára például egy ablakpárkány, ahol szűrt napfényhez juthatnak. Amennyiben a víz szintje csökkenne, pótoljuk az elpárolgott mennyiséget.

Körülbelül egy hét után elkezdenek megjelenni a gyökér csírák, amik először csak kis dudoroknak tűnnek a száron. Ekkor cseréljük ki a vizet a hajtások alatt, de arra ügyeljünk, hogy a friss víz szobahőmérsékletű legyen. Két héten belül számíthatunk arra, hogy a dudorok igazi gyökerekké fejlődnek. Amikor ezek a gyökerek elérik az 5 centiméteres hosszúságot, akkor ültessük át a borostyánt cserépbe.

A borostyán szaporítása hajtásról – dugványozással

Cserépbe ültethetjük a vízben gyökereztetett vagy akár a frissen vágott 10-15 centiméteres hajtásokat is. A borostyán levélnyél alatt levágott hajtásain legalább 4 egészséges levél legyen, az alsó leveleket szedegessük le. Olyan cserepet válasszunk, amelynek az alján távozhat a felesleges víz, ugyanis a borostyán szereti a nedves közeget, de nem tűri jól az állott vizet. Laza szerkezetű földkeveréket válasszunk, vagy akár magunk is készíthetünk ilyet virágföld és komposzt keverékéből. A cserép méretétől függően 2-4 vagy akár még több tövet is ültethetünk 1-1 edénybe. A frissen ültetett hajtásokat helyezzük félárnyékos helyre és ügyeljünk, hogy soha ne száradjon ki alattuk a talaj. Amikor új hajtások jelennek meg a növényen, akkor kiültethetjük a kertbe a végleges helyére. Erre a legideálisabb időszak az ősz, még fagy beállta előtt.

A borostyán szaporítása – földbe gyökereztetés

Mivel a borostyán rendkívül könnyen ereszt gyökeret, a hajtásokat vagy ültethetjük gyökereztetés nélkül rögtön a végleges új helyére vagy szaporíthatjuk kint a kertben. Ha a földben hagyjuk gyökeret ereszteni a borostyánt, akkor csak annyi a teendőnk, hogy a növény szárát lehúzzuk a földre és valamivel odarögzítjük. Ezután szórjunk rá földet, amit rendszeresen öntözünk, hogy nedves maradjon, de ne álljon rajta a víz. Néhány hét után eléggé erős gyökeret fog ereszteni ahhoz, hogy leválasszuk az eredeti tőről és elültessük az új helyén.

Fontos tudnivalók

Arra érdemes figyelni, hogy a virágzó hajtásról vett dugvány bár életképes, már merevszárú lesz, fa alakban fog nőni és elvész kúszó tulajdonsága.

Mivel a borostyán mérgező lehet, és allergiás reakciót válthat ki, a szaporítás során mindig használjunk gumikesztyűt.