blog

A borostyán kártevői

2021.11.26 21:55
A borostyán kártevői

Az örökzöld borostyán, vagyis a „Hedera helix” egy kúszónövény, melyet akár cserépben is tarthatunk. A növénnyel kapcsolatban azonban figyelnünk kell a kártevőkre, mert különösen a kerti borostyánnak több ellensége is akad. Az egészséges növényt olyan állati élősködők támadhatják meg, mint a takácsatka, a pajzstetű vagy a borostyán moly. De még mielőtt vegyszerhez nyúlunk, bizonyosodjunk meg arról, hogy valóban megfelelő körülményeket biztosítunk-e a növénynek. Ugyanis a pangó, állott víz, a túl száraz talaj vagy az erős, közvetlen napsütés is komoly károkat okozhat a borostyán esetében.

Levéltetű

Sok más növény mellett a borostyánt is megtámadhatják a levéltetvek. Ekkor a növény levelei ragacsossá válnak. Ez a kártevő tavasztól őszig él és annak ellenére, hogy csupán néhány milliméteres komoly károkat tud okozni a borostyán számára. Érdemes rendszeresen ellenőrizni a növényeinket, hiszen a levéltetű esetében annál egyszerűbb dolgunk van, minél előbb észleljük a bajt.

Ugyanis ha csak 1-2 levelet támadtak meg az élősködők, akkor vagy távolítsuk el a fertőzött leveleket, vagy kesztyűs kézzel dörzsöljük le a tetveket. Ha ennél nagyobb, de még nem túlságosan elterjedt a fertőzés, akkor szappanos vizes lemosást alkalmazzunk, vagy spricceljük be a növény érintett részeit a szappanos vízzel. Ha ez sem elegendő, akkor öntözzük csalánfőzettel a növényt vagy használjunk vegyszeres permetezést.

Takácsatka

Csak a kémiai védekezés hatásos a takácsatka ellen, mely finom hálót sző a borostyán leveleire. A gyakran vörös, szabad szemmel alig látható, apró állatok szintén számos növény kártevői. A levél fonákon, az erek között készítenek laza szövedéket és onnan szívják ki a megtámadott növény nedveit. Nehéz őket észrevenni, mert a levelek színére csak akkor merészkednek ki, amikor már nagyon sokan vannak. A megtámadott levél színén kezdetben pici, halvány foltok láthatóak és csak később kezd el a levél torzulni, vörösödni, végül le is hullik. A vegyszeres védekezésnél figyelembe kell venni, hogy a legismertebb fajok sajnos mára több növényvédőszerrel szemben is ellenállóak lettek.

Himlős pajzstetű

Az utóbbi években telepedett meg hazánkban ez a kártevő mely egy vírust terjeszt, ami a növény leveleit és hajtásait torzítja el. Védekezésképpen felszívódó rovarölő szert juttassunk a talajba.

Borostyán moly

A borostyán legújabb kártevője a borostyán moly, amely 2019-ben jelent meg hazánkban. Eredetileg déli területeken őshonos, de egyre északibb területeken is jól érzi magát. Az egyetlen gazdanövény amin meg él, a borostyán, melyet a lárvák károsítanak. Ezek az összeszőtt levelek között telelnek át, és évente két nemzedékben, május közepétől június végéig, illetve július végétől októberig repülnek kifejlett állapotukban.

A lárvák a zsenge, hajtásvégi leveleket rágják meg, ezzel pusztítva a borostyánt. Bármilyen rovarölő szerrel megvédhetjük növényünket, azonban a borostyán esetében tapadást fokozó anyagot is adagoljunk a permethez, hogy az biztosan megmaradjon a leveleken. Alacsony fertőzöttség esetén az is elegendő lehet, ha eltávolítjuk a fertőzött hajtásokat.