blog

A császárfa betegségei

2021.11.26 21:50
A császárfa betegségei

A császárfák alapvetően az igénytelen növények kategóriájába tartoznak. A Paulownia Cotevisa 2 kifejezetten strapabíró, amely jól bírja a magas hőmérsékletet és ellenáll a fagyoknak. Mellette szóló érv még, hogy szinte bármilyen talajon megél, és nincs fajta betegsége sem. Annak érdekében, hogy fája egészségesen növekedjen és sokáig díszítse kertjét összegyűjtöttünk néhány fontos tudnivalót a császárfára leselkedő veszélyekről.

Ültetés során felmerülő betegségek

A császárfa elültetésénél ügyeljünk rá, hogy az ültetőgödörbe mindig érett trágya kerüljön. Nagyon fontos, hogy az soha ne érintkezzen közvetlenül a fa gyökérzetével, ezért a trágyára kerüljön plusz föld mielőtt belehelyezzük a fát. Annak érdekében, hogy elkerüljük a fiatal, új gyökérzeten a császárfa kártevői, mint lótücsök, pajor és egyéb kártevők okozta károsodást keverjünk a földhöz talajfertőtlenítőt. A talajfertőtlenítő megvásárlásakor érdemes szakmai segítséget kérni, hogy ne gondozzuk túl a földet, illetve a kert többi növényében se tegyünk kárt.

Hogyan szabaduljunk meg a kártevőktől?

A Shan Tong nemesítés egyik óriási előnye, hogy a kínai császárfa betegségei nem jellemzőek rá, ellenállóbb a betegségekkel és a kártevőkkel szemben. Azonban előfordulhat főleg a tavaszi és kora nyári időszakban, hogy megjelennek a hernyók, amelyek elkezdik rágni a fa leveleit, ha ezt időben észrevesszük nem jelent megoldhatatlan problémát. Amint észleljük, hogy a császárfa levele lyukas, akkor szinte biztosra vehetjük, hogy hernyóval van dolgunk, minél hamarabb kezdjük el kezelni általánosan alkalmazott növényvédő szerekkel.

Sajnos a sokunk számára bosszúságot okozó poloskák, egyik fajtája a szintén Kínából származó márványpoloska, számos gyümölcs termő és dísznövény mellett a császárfát is igen kedveli. A császárfa poloska a növény illatát szereti leginkább, amely ellen nehezen lehet védekezni. A rovar nem kedveli a büdöskét, így például érdemes a fa közelébe azt ültetni.

Gyors reakcióra van szükség akkor is, ha a császárfa gombás betegségek egyik tünetét tapasztaljuk, mint a levelek egyik napról a másikra történő barnulását. Sajnos a gyorsan terjedő gombás betegség következménye, hogy a császárfa hamar elszárad.
A hernyók és a gombás betegségek megelőzésére is megoldás a lemosópermet, amellyel a nyár kezdetekor szükséges kezelni a fákat.

Hogyan gondoskodjunk császárfánkról!

A császárfa egy gyorsan nővő faj, mely gyönyörű lombkoronát képes növeszteni abban az esetben, ha a palántázást követő első évben oda figyelünk, hogy a fagyok elmúltával a fát tőben visszavágjuk. A szép egyenes törzs és korona érdekében fordítsunk gondot az oldalhajtások eltávolítására, amelyet egyszerűen csak a levelek tövében megjelenő hónaljhajtások letörésével megtehetünk. Ezt egészen addig érdemes folytatni míg a fánk el nem éri a kívánt törzsmagasságot. Ezen felül gondoskodjunk megfelelő mennyiségű nitrogén utánpótlásról, mellyel havonta, két-három alkalommal műtrágya formájában öntözzük meg.