blog

Császárfa ültetése

2021.11.26 21:39
Császárfa ültetése

Egy korábbi cikkünkben már bemutattuk a különleges díszfát, a császárfát, most ismerkedjünk meg a császárfa ültetésének különböző lehetőségeivel.

A kínai császárfa ültetése – facsemete

Rendkívül fontos, hogy megfelelő minőségű talajba ültessük a fát, mert az nagyban befolyásolja a növekedés intenzitását. Először is az ültetőgödör kiásásával kezdjük, amely körülbelül 60-80 cm mélységű és 20-40 cm átmérőjű kell, hogy legyen. A gyorsabb eredményért érdemes, valamilyen talajfúró eszközt segítségül hívni, mint kézzel megásni. A gödör aljába mindenképpen tegyünk szerves műtrágyát, ami tartalmaz nitrogént, káliumot és foszfort, mindig érett trágyával dolgozzunk, de ez ne érintkezzen a növénnyel közvetlenül! Tegyünk a tetejére laza állagú, tápanyagban gazdag földet és csak ez után helyezzük az ültetőgödörbe a császárfát. Az ültetés végén tömörítsük a talajt és mint a legtöbb fa esetében gondosan, bő vízzel locsoljuk meg, hogy az segítse a megeredést.

A császárfa ültetés egyik fontos tényezője, hogy milyen talajba ültetjük, mert bár homokos és kötöttebb talajokban is jól érzi magát, de más-más oda figyelést igényelnek. Homokos talaj esetében a vízmegtartó képességet kell növelni, amelyet nagy mennyiségű komposzttal tudunk ellensúlyozni. Ezen tulajdonság miatt több öntözést is igényel. Jó, ha tisztában van vele, hogy a lazább közeg kevésbé támogatja a gyökérzet és a talaj kapcsolatát, amely gátolhatja a fa fejlődését, ezért mindenképpen érdemes időt szánni a megfelelő talaj kialakításra, ha azt szeretnénk, hogy néhány év múlva az illatos fa kertünk éke legyen.

A kötöttebb, sűrű talajok esetében éppen ellenkezőleg a víz útját kell szabaddá tenni. Amennyiben nem folyik át a víz a talajon és vízelzáródás keletkezik a fácska könnyen megfulladhat. Ennek elkerülése érdekében a talaj lazítására vagy akár annak részleges cseréjére van szükség.

A császárfa ültetési ideje

A császárfa ültetés ideje attól függ, hogy palántát vagy fásszárú csemetét ültetünk. Az előbbinél a fagyok múlásával, tavasztól kezdhető meg. A császárfa ültetése nyáron abban az esetben javasolt, ha zöld, lágyszárú palántát ültet, ezek egészen július közepéig ültethetőek, folyamatos locsolás mellett. A facsemeték esetében az ősztől-télig időszak a legideálisabb, de egészen tavaszig javasoljuk.

A császárfa ültetési távolság körülbelül 4-5 méter, mindenképpen számoljunk a növekedéssel, a közelében lévő más növényekkel és tereptárgyakkal.

A császárfa szaporítása történhet saját termésű magról, amennyiben a fánk már elérte a megfelelő, magtermő korát.

Császárfa ültetése magról

A császárfa magról is könnyedén ültethető, főleg a tavaszi időszak elején március-áprilisban cserépben vagy hidegágyban ajánlatos nevelni. Az első évben nyugodtan hagyja az ültetés helyén a növényt. A császárfa ültetése kertbe oda, ahol a végleges helye lesz a második év tavaszán lesz esedékes.
A császárfa ág gyökereztetése kevésbé ajánlatos, ültessük mag vagy palántaként, illetve szabadgyökeres tő formájában.

A hibrid császárfa szaporítása

Ha hibrid fajra gondolunk, akkor a Paulownia Cotevisa 2-ről beszélünk, amely rendkívül sok áldásosabb tulajdonsággal rendelkezik. Így például kiválóan ellen áll a szélsőséges időjárásnak, tehát a fagyokat és az extrém magas hőmérsékletet is jól bírja. Ez a faj steril tehát csak mesterséges úton szaporítható. A palántákat március elejétől, szeptember közepéig lehet elültetni.