blog

A borostyán ültetése

2021.11.26 21:32
A borostyán ültetése

A rusztikus házak és romantikus kertek elengedhetetlen tartozéka a jólismert örökzöld kúszónövény, a közönséges borostyán, azaz a „hedera helix”. A gyógynövényként is alkalmazható borostyán ültetése nem igényel komolyabb szakértelmet, hiszen viszonylag igénytelen növény és könnyedén terjed el a rendelkezésre álló területen.

A legfőbb szempontok a borostyán ültetésénél

A borostyán telepítésénél van néhány szempont, amit figyelembe kell vennünk. Talán a legfontosabb, hogy mivel egy kúszónövényről van szó, amennyiben a borostyán függőleges felület talál a terjeszkedésre, akkor szívesen tör a magasba, legyen szó akár a házfalról, egy fáról vagy a kerítésről. Ez bizony a jószomszédi viszonyt is megkeserítheti, ha elér a szomszéd ház faláig, mert az nem állítja meg, sőt egyenesen csalogatja a növekedésre. Amennyiben viszont nem kínálkozik semmilyen függőleges felület, akkor a borostyán csodálatos és buja talajtakaróként szolgál.

Talaj tekintetében meglehetősen igénytelen növény, csupán jó vízáteresztő képességre van szüksége, mert nem szereti az állott vizet. Nem igényel sok öntözést, de kedveli a párás közeget és árnyékos, félárnyékos helyen érzi magát igazán otthonosan. A közvetlen erős napsütés viszont árthat neki.

Hogyan ültessük el a borostyánt?

A borostyán telepítése ősszel, még a fagyok beállta előtt, vagy kora tavasszal ideális, amikor a növény már újra erőre kap. Válasszunk egy kissé nyirkos, árnyas helyet a kertben. Szükség esetén ásóval lazítsuk fel a talajt, melybe aztán készítsünk egy akkora ásógödröt, melyben kényelmesen elfér a borostyán gyökere. Majd a gödörbe töltsük vissza a talajt, melyet aztán tömörítsünk. Az újonnan telepített borostyánt rendszeresen öntözzük, hogy kellőképp nedves környezete legyen, azonban figyeljünk rá, hogy sose álljon rajta a víz.

Ha egy falat szeretnénk befedni, ahhoz akár egyetlen tő borostyán is elegendő. Azonban, ha a talajt vagy a kerítést szeretnénk beborítani a növénnyel, akkor ideálisan a borostyán ültetési távolsága 25-40 centiméter. Később ügyeljünk arra, hogy amennyiben szép, terebélyes borostyán takaróra vágyunk, mely ugyanakkor rendezett, akkor rendszeresen metsszük meg a növényünket. Kora tavasszal a hajtások csúcsának levágásával elérhetjük, hogy friss új hajtások által váljon burjánzóvá a borostyán.

Cserépben is nevelhetünk borostyánt

Kert nélkül is élvezhetjük a borostyán szépségét, hiszen lakásban is nevelhetjük, ahol ráadásul kiválóan tisztítja a levegőt. Valamelyik hűvösebb, világos, de nem napsütötte helyiség a legalkalmasabb a borostyán számára. Arra különösen ügyeljünk, hogy soha ne tegyük radiátor vagy fűtőtest mellé.

A borostyánt szaporíthatjuk szár- vagy oldalhajtások segítségével. Mivel könnyedén gyökerezik, egyszerűen csak egy cserép virágföldbe kell helyeznünk 3-4 tövet. Pár hét alatt nagy gyökeret ereszt a borostyán, ezért érdemes nagyobb cserépbe átültetni.

A borostyán átültetése nagyon egyszerű, de érdemes figyelembe venni, hogy a gyökereknek egyre nagyobb helyre lesz szükségük, így az új cserép jó, ha mélyebb a korábbinál. A borostyán átültetéséhez a legideálisabb a tavaszi időpontok, ekkor tisztítsuk meg a növényt az elhalt levelektől, hajtásoktól és úgy helyezzük az új edénybe. Kevés vízzel és gondoskodással akár a kertben vagy a lakásban is gyönyörködhetünk az egész évben zöldellő borostyánban.