blog

Az eper gondozása

2021.11.05 11:08
Az eper gondozása

Az eper gondozása egyszerű, ha betartunk néhány alapvető szabályt és odafigyelünk az igényeire. Ebben a cikkben a szamóca gondozásával kapcsolatban osszuk meg a legfontosabb tudnivalókat.

Az földieper jellemzőit és telepítésének lépéseit Az eper című cikkünkben találja.

Amennyiben a megfelelő talaj és fény biztosítva van a fejlődéséhez, az eper gondozása nem bonyolult feladat. A száraz hónapokban, a termésérés, valamint a szüret utáni időszakban gyakoribb öntözést igényel. Habár a legtöbb fajta jól bírja a nyári hónapokat, elegendő víz hiányában a hozama kevesebb lehet. A leggyakrabban alkalmazott öntözési módszerek közé tartozik az esőztető vagy csepegtető öntözés.

Gyomlálást igényel, melyet ki lehet küszöbölni, ha még az ültetés előtt geotextíliával vagy mulccsal letakarja a földet. Ezen technikák javítják a talaj hő- és vízgazdálkodását és egyedi megjelenést biztosítanak az eper ágyásokban.

Földieper kacsolása

Ahhoz, hogy következő évben is elegendő, minőségi gyümölcsöt tudjon szüretelni, elengedhetetlen a földieper kacsolása, metszése. Egyszerű procedúra, bár aprólékosnak tűnhet, a fáradtságot mindenképp megéri.

A virágzás és a szüretelés közötti időszakban az ostorindákat ajánlatos eltávolítani. Ugyanis, ha legyökeredzenek, elveszik a tápanyagot a növénytől, ezáltal kevesebb lesz a termés. A folyamatot július közepéig érdemes elvégezni.

Szüretelés után a lombleveleket, elszáradt leveleket és ágakat kell levágni, megelőzve ezzel több betegséget, esetleges vírust.

Az anyanyövényről felszedett egészséges indanövényeket ültesse tálcákba, pár héten belül gyökeresek lesznek, új palánták fejlődnek.

Eper felfuttatása

Bizonyos szamóca fajták alkalmasak a felfuttatásra, nem mindennapi látványt eredményezve ezzel. Az ilyen típusok jó növekedésűek, de biztosítani kell a megfelelő öntézést és a tápanyagban gazdag földet. Ne feledkezzünk meg a megfelelő karózásról, amelyre az eper felkúszhat.

Eper teleltetése

A földieper jól tűri a hideget, -20 Celsius fokban sem fagy meg, így különösebb előkészületet nem igényel a téli hónapokra. Fontos tudni, hogy virágzás idején bekövetkezett fagyok nagy károkat tudni okozni a növényeken.

Amennyiben cserépben vagy ládában neveli a szamócákat, a hideg hónapokban tegye őket világos, fagymentes helyre. Garázs vagy pince nem jó választás, hiszen úgy nem jutnak elég fényhez. Alkalmas lehet egy világos lépcsőház vagy télikert.

friss eper tálban

A földieper növényvédelme

Sajnos az epernek több kártevője lehet, így a növényvédelme sokszor nem könnyű feladat.

A szaporítás során törekedjen arra, hogy csakis egészséges anyatőről gyűjtse az indanövényt. A szaporítási procedúra pedig tiszta, fertőtlenített eszközökkel történjen.

Gombás betegségek támadhatják meg a lombozatot, a gyökérzetet, de a termést is. Ilyenek például a szürkepenész, mely leginkább csapadékos időjárási körülmények között alakul ki, a szamócalisztharmat, a mikoszferellás és diplokarponos levélfoltosság.

Mind a lombozaton, mind a levélzeten megjelenhet a szamócaatka, de levéltetvek is. Ezek ellen még a virágzás előtti vagy a szüretelés után időszakban lehet védekezni, kimondottan erre a célra használt, atkaölő, rovarölő szerekkel.

A gyökérzetet továbbá különböző bogarak, férgek támadhatják meg. Ilyen esetekben a talaj megfelelő fertőtlenítése javasolt.

Amennyiben szürkepenész üti fel a fejét, a lombozatot időben el kell távolítani, hogy az ne tudjon terjedni. Speciális növényvédő szerekkel lehet megakadályozni az esetleges további fertőzést.

Földieper permetezése

Ha minden védekezés ellenére a fent említett valamelyik kártevő vagy megbetegedés jelenik meg a növényeken, célzottan, az adott problémára kifejlesztett növényvédő szer segítségével tudjuk ellene felvenni a harcot.

Permetezni a virágzás előtti, valamint a termés szedése utáni időszakban lehet.

 

A gyümölcsszüret után sem szabad magára hagyni a növényeket! Gyomírtás, öntözés és trágyázás hiányában nem lesz szép a következő évi termés.