blog

Az eper

2021.11.05 10:36
Az eper

Ki ne szeretne saját epret enni? A jó hír az, hogy akár cserépben, dézsában, magaságyásban is nevelhető, így a helyhiány sem tarthat vissza attól senkit, hogy eper termesztésébe kezdjen. Szinte bárhol meg tudja termelni, cikkünkben leírjuk hogyan és mire érdemes figyelnie.

Az eper általános jellemzői

Az eper, helyesen szamóca vagy földieper, az egyik legkedveltebb gyümölcsünk. Rendkívül ízletes és sokrétűen felhasználható. A rózsafélék családjába tartozó gyöktörzses növény. Gyöktörzsén találhatóak a levelei és a gyökerei is. Járulékos gyökérrendszerrel rendelkezik, ami annyit jelent, hogy az indákból kezd el gyökeresedni, ha megfelelő a talaj nedvességtartalma.

Virágzáskor kedves, meghitt megjelenést kölcsönöz az adott területnek, fehér színű virágaival. Levelei átlagosan 50-60 napig élnek, majd elhalnak.

A szamócának különböző fajtái léteznek. Az adott fajtától függ, hogy gyümölcse mikor érik be. Megkülönböztetünk késői, középkorai és korán érő eperfajtákat, s még ezeken belül is vannak különféle típusok.

Az eper milyen földet szeret?

A földieper különböző talajtípusokon termeszthető, de a laza szerkezetű, kissé savanyú, tápanyagban gazdag környezetben fejlődik igazán. Ilyenek például a vályog- és öntéstalajok. Amennyiben az ön kertjében kötöttebb a talaj szerkezete, érdemes azt fellazítani.

Eper talajigénye

A szamóca vízigényes növény, a jó víz- és levegőgazdálkodású talajokban fejlődik a leggyorsabban. Ha nagyon pontosak akarunk lenni, az 5,0-7,0 ph értékű talaj az eper számára az ideális. Azonban a talaj kémhatásához nagyon könnyen alkalmazkodik.

Földieper termesztése

A földieper termesztése egyszerű feladat, ha ismerjük az igényeit. Érdemes betartani gondozásának alapvető szabályait, mert így elkerülhetőek a különböző betegségek, amelyek igencsak meg tudják csonkítani a szamóca állományt. Alábbiakban leírjuk, hogyan történjen az eper telepítése.

eper vödörben

Eper telepítése

Az eper palánták szabadföldi telepítésére a legoptimálisabb a nyár közepe, nagyjából augusztus első hetei. Rettentően fontos a megfelelő időzítés, ugyanis a túl korai ültetés sűrű állományt, a késői pedig gyenge növényeket eredményez.

Első és legfontosabb lépés, a megfelelő hely kiválasztása. Szélvédett, de mindenképpen napos, korán és könnyen felmelegedő területet jelöljön ki az ültetéshez. Általánosságban elmondható, déli fekvésű helyek alkalmasak erre a célra.

Ahogy a korábbiakban említettük, laza, levegős talaj az ideális környezet a szamóca számára. Ültetés előtt ezért a talajt fel kell lazítani. Ásásnál arra érdemes figyelni, hogy a gödör mélysége kétszer olyan széles, illetve mély legyen, mint a kiültetendő konténer.

Ültetés során ne kerüljenek túl mélyre a palánták. Miután a kiásott gödörbe helyezte őket, javasolt virágfölddel megtámogatni és így tömöríteni a talajt. Ezután gondosan locsolja meg a növényeket.

A szamóca nemcsak szabadföldbe, hanem virágládába, cserépbe is ültethető. Gondozása, igényei megegyezik a szabadföldes termesztéssel.


Eper telepítése ősszel

Ha az ültetéshez konténeres kiszerelést választ, bátran telepítheti ősszel is, hiszen azok a palánták jóval előrehaladottabb állapotban vannak, életerősek. Ősz folyamán történő telepítésük ezáltal biztonságos.

Eper sor és tőtávolság

Az eper palánták ideális ültetési tőtávolsága körülbelül 40 cm. Leggyakrabban hármas kötésben ültetik, nagyban megkönnyítve ezzel a szüretelést.

Eperfólia használata

Fólia vagy geotextília használatával nagyban javítható a talaj hő- és vízgazdálkodása. A gyomosodás elkerülhető ezt a módszert alkalmazva, mely tovább javítja a beérett gyümölcs minőségét.

A geotextílre szórható szalma, mely azon túl, hogy szép, rendezett megjelenést ad az ültetvénynek, segíti a növények tisztán tartását. Ez pedig nagyon fontos szempont, hiszen így nagyobb eséllyel megelőzhető számos betegség.

További előnye, hogy a fólia vonzza a napsugarakat, segít melegíteni a talajt.

 

Abban az esetben ha jól választja meg a területet, megfelelő a talaj, helyesen van telepítve a szamóca, jó eséllyel számíthat finom, minőségi gyümölcsökre.