blog

Angol muskátli teleltetése

2021.11.04 16:40
Angol muskátli teleltetése

Magyarországon a muskátli legalább olyan kedvelt növény, mint a tulipán vagy a rózsa. Szinte mindenhol megtalálható, nemcsak a falvak egyik jellemző virága, hanem a városi lakásoké is. Ez nem meglepő, tekintve, hogy napfénykedvelő növény, ablakokban, kis balkonokon is jól érzik magukat. Több fajtája létezik, mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt, a színekről nem is beszélve. Az angol muskátli teleltetése többféle módon történhet, cikkünkben ehhez talál tanácsokat.

Az angol muskátli jellemzői

Az angol muskátli gondozása nem bonyolult, bátran próbálkozhatnak nevelésével kezdő hobbikertészek is. Érdekesség, hogy ez a fajta akár lakásban is jól nevelhető. Tehát, kerti- vagy balkonnövényként, és szobanövényként is tartható. Dél-Afrikában őshonos növény, nemesített faj, mára számtalan színben és azok különféle árnyalataiban megtalálható.

Fényes, világos hely szükséges ahhoz, hogy jól fejlődjön. Tűző nap ne érje, erre érdemes figyelnie. Mérsékelt vízigényű, de a nyári kánikulában többször öntözze, nehogy kiszáradjon. Bokros növény, mely kifejlett állapotában 20-30 cm nagyságú. Erős, zöld levelei cikkcakkszerűen fodrosak.

Tavasztól nyár közepéig virágzik. Ugyan kevesebb virágot hoz, a többi muskátli fajtával összehasonlítva, de azok nagyobb méretűek és sokkal egzotikusabbak. Rózsaszín, sötét lila, bíboros árnyalatú, könnyed fehér és cirmos mintázattal kápráztatnak el bennünket, a virág közepén pedig az alapszíntől eltérő folt található. Megjelenésében igazán egyedi, bármilyen stílusú kertet, teraszt, ablakot feldob.

A muskátli teleltetése című cikkünkben a muskátli sikeres téli gondozásához adtunk hasznos tanácsokat. Az angol muskátli teleltetésére több lehetőség is kínálkozik.

angol muskátli

Hogyan történjen az angol muskátli teleltetése?

Amikor ősszel a hőmérséklet tartósan lecsökken és megérkeznek a hajnali, talajmenti fagyok, célszerű téli helyükre átköltöztetni az angol muskátlikat. A növényeket a teleltetési procedúra előtt legalább két héttel meg kell tisztítani az esetleges kártevőktől, valamint levágni az elhalt leveleket, virágokat. Válassza ki az életerősebb töveket és ügyeljen arra, hogy beteg növényt ne teleltessen, hiszen az, az állomány többi tagját megfertőzheti.

Az egyik, nagyon egyszerű teleltetési módszer, amikor a növényeket cseréppel, virágládával együtt nagyjából 6-8 Celsius fokos helyiségbe helyezzük. Amit fontos betartani, hogy a kiválasztott hely legyen világos és semmiképp ne legyen nyirkos.

Egy másik, igen kedvelt eljárás, amikor a töveket friss földbe, egy ládába összeültetve, homokba vermelve helyezzük téli nyugalomra. Ez esetben a lombozatot és a gyökereket erősen vissza kell metszeni. Öntözésre ilyenkor egyáltalán nincs szükség, a homokos közeg miatt pedig kicsi az esély a kiszáradásra.

Talán nem annyira ismert módszer, az angol muskátli újságpapírba való csomagolása. A gyökerekről a földet le kell tisztítani, amennyire csak lehet. Ezután a töveket óvatosan tekerje a papírba, akár egymásra helyezve egy ládába. Ebben az esetben sincs szükség fényre és öntözésre a téli időszakban. Itt is fontos, hogy ne legyen párás, nyirkos a környezet!

A következő lehetőséget érdemes megpróbálni, amikor utolsó vagy utolsó előtti teleltetése kezdődik a növényeknek. Ekkor a muskátli tövekről távolítsa el a földet, azután visszametszés nélkül szárítókötélre kell lógatni, gyökérrel felfelé. Ezt a technikát alkalmazva a növények könnyen kiszáradhatnak, így tavasszal, a kiültetés előtt 1-2 órára langyos vízbe érdemes őket áztatni.

Teleltetés után ne ijedjen meg, a virágzás nagyjából 2 héttel később fog beindulni a megszokottnál.