blog

A muskátli teleltetése

2021.11.03 16:08
A muskátli teleltetése

Hazánkban nem sokan vannak, akik ne szeretnék a muskátlit. 1-1 cseréppel, virágládával még a szűkös gangokon, kis erkélyeken, párkányokon is megtalálható. Déli fekvésű területeken fejlődik a legjobban, hiszen fény- és melegkedvelő növény. Annak ellenére, hogy milyen népszerű, sokan nem tudják, hogyan gondozzák a téli időszakban. Cikkünkben leírjuk, hogyan lehet sikeres a muskátli teleltetése.

A muskátli teleltetése - legfontosabb tudnivalók

Sokan úgy gondolják, hogy az ősz beköszöntével vége a muskátli életének. Valójában a fiatal növények teleltetése nem nagy ördöngösség. Az idős, elfásult növényekkel, melyek legalább 7 éve virágzanak, valóban nem érdemes vesződni, hiszen elöregedtek. Azok a későbbiekben metszés segítségével is nehezen, vagy egyáltalán nem hoznak új hajtásokat, s virágokat sem - vagy nagyon keveset.

A fiatalabb növények teleltethetők, de azt tudni kell, hogy a virágzás április-május hónapokról a kora nyári időszakra ki fog tolódni. Tehát a következő évben június-július környékén gyönyörködhet a szebbnél szebb virágokban.

Kihagyhatatlan lépés a teleltetés előtt a növények alapos átvizsgálása, beleértve a levelek fonákját. Bármilyen betegséget, kártevőt vesz észre, a legjobb, ha attól a tőtől megszabadul. Megpróbálhatja megfelelő permetszerrel kezelni, de a nyugalmi időszakban nem sok esély van a gyógyulásra. Azonkívül az állomány többi tagját is óvni kell.

A muskátli a pihenés hónapjaiban is igényel némi törődést és figyelmet. Ha nem kedvezőek a körülmények, gyorsan észre fogja venni, gombásodás vagy a pusztulás jeleit mutatva. Ha ilyesmit tapasztal, feltétlenül változtasson a teleltetési helyen, ellenben tavaszra nem marad ép növénye.

Fajtától függően többféle teleltetési módszer létezik. Szinte bármelyik fajta teleltethető, ugyanakkor leggyakrabban a futó muskátlit és az angol muskátlit szokás.

A muskátli teleltetés lépései

Ősszel, amikor tartósan leesik a hajnali hőmérséklet, megkezdődhet az átteleltetés.

A teleltetés előtti legfontosabb teendő - természetesen a fentebb említett alapos átvizsgálás után - a növények metszése. Körülbelül 10-20 cm-es nagyságig érdemes ezt megtenni.

Válasszon fagymentes, nagyjából 10 Celsius fok körüli, egyenletes hőmérsékletű, világos, napos helyiséget. A párás környezet nem tesz jót a muskátlinak, könnyen gombásodás alakulhat ki.

Pihentetés időszakában az öntözés gyakoriságát csökkentse havi egy, maximum két alkalomra. Ügyeljen arra, hogy ne öntözze túl!

A tavasz beköszöntével, a tartós fagyok elmúltával ültesse friss földbe a növényeket és tegye ki őket meleg, napos helyre. Ezzel együtt fokozatosan kezdje meg az öntözést is.

piros futó muskátli
Muskátli teleltetése padláson

Sokszor felmerül a kérdés: lehet-e padláson teleltetni a muskátlikat? Lehet is, meg nem is. Futó muskátli esetében nem lesz jó választás, ugyanis világos helyiségben, rendszeres öntözés mellett érzi jól magát.

Sötét helyen, mint amilyen a padlás, nem elég csupán cserépben, ládában átköltöztetni a növényeket. Ebben az esetben emelje ki őket a földből, majd óvatosan helyezze újságpapírba. Az így becsomagolt muskátlikat finoman, lazán elrendezve tegye egymásra egy ládába. Ezután mehetnek fel a sötét padlásra.

Legyen körültekintő a föld szárazságát illetően. Ha az túl nedves és átáztatja a papírt, amibe betekerte a töveket, könnyen rohadás, gombásodás indulhat meg a növényen. Mindenképpen száraz és hűvös környezet ideális a számára.