blog

A paprika teleltetése

2021.11.03 10:12
A paprika teleltetése

A paprika a magyar konyha, a magyar ételek egyik nélkülözhetetlen hozzávalója. Szeretjük nyersen, főzve vagy sütve, darálva, édes vagy csípős változatban, s még sorolhatnánk megannyi felhasználási módját. Nem meglepő tehát, ha legalapvetőbb zöldségünket egyre többen termesztik otthon, a legkisebb konyhakertben, de még a balkonon is megtalálható. Bizonyára Önnek is eszébe jutott már, vajon lehetséges-e a paprika teleltetése? Jó helyen jár, cikkünk további részében erre a kérdésre adunk választ.

Így lehet sikeres a paprika teleltetése

Egynyári növényként úgy tekintünk a paprikára, hogy tenyészideje elmúltával, tehát abban az évben, amikor ültettük, elpusztul. Valójában zárt, hűvös helyen eredményesen át tudja vészelni a hideg, fagyos hónapokat. Természetesen nem több hektárnyi paprikáról beszélünk! Amennyiben van elegendő hely erre a célra a lakásban, jó néhány palántát életben tud tartani. Ezáltal több évig termő növénnyé válhat. Az erősebb növényeket válassza ki az átteleltetéshez.

Az elején fontos leszögezni, hogy a téli, nyugalmi időszakban a paprika vegetál, tehát termést semmiképp ne várjon.

A paprika teleltetésének legfontosabb lépései

1. Ősz elején vigye be a paprikát a lakásba. Szedje le az esetlegesen még rajta lévő terméseket, akkor is, ha nem értek be.
2. Ültesse cserépbe, használjon általános palántaföldet erre a célra.
3. Alaposan tisztítsa meg leveleit, hiszen lehetnek rajta kártevők. Minden bizonnyal nem szeretné, hogy megfertőzze a többi növényét.
4. Nincs más hátra, mint a megfelelő hely kiválasztása a téli hónapokra. Hűvös, száraz helyiség legyen, ahol a hőmérséklet 13 °C körüli. Megfelelő lehet például, egy fagyoktól mentes garázs vagy nyári konyha. Közvetlen fényre nem lesz szüksége a teleltetés ideje alatt, így ablak közelében jól fogja magát érezni.
5. Nyugalmi időszakban a paprika nem igényel gyakori öntözést, 3 hetente elegendő lehet locsolnia. Arra figyeljen, hogy földje ne száradjon ki teljesen, de vízben se álljon!

Ne ijedjen meg, ha nyugalmi időszakban a paprika levelei elhalnak. Teljesen természetes folyamat, gondoljunk csak a lombhullató növényekre.

Hasznos tanács: a levelek száradásakor metssze meg a paprikát, Y alakú ágra. A legideálisabb, ha az így kialakult Y alakzat felső szárai 3-5 cm-nél nem nagyobbak. A visszavágással lehet ösztönözni a növényt a tavaszi minél több új hajtásra.


Mikor ér véget a paprika teleltetése?

A teleltetés tulajdonképpen az utolsó fagyok előtt körülbelül egy hónappal fejeződik be, általában áprilisban. Ekkor érdemes átköltöztetni egy világosabb és melegebb helyiségbe. Megkezdheti a gyakoribb öntözést, de semmiképp ne locsolja túl.

Ha ideálisak a körülmények, 1-2 héten belül megjelennek az új hajtások. Amikor biztosan elmúltak a tavaszi fagyok, ugyanúgy, mint a többi palánta esetében, szabadföldbe ültethetők.

chili paprika

Chili paprika teleltetése

Felmerül a kérdés, hogy ugyanilyen módszerrel eredményes lehet-e a chili paprika teleltetése? A válasz, igen! Számos chili fajta létezik, néhányan könnyebben, míg mások nehezebben vészelhetik át a hideg hónapokat. Az átteltetési procedúra szinte ugyanaz, melynek lépéseit alábbiakban olvashatja.

Ősszel, általában októberben, amikor tartósan 10 Celsius fok alá csökken a hőmérséklet, költöztesse téli helyükre a chili paprikákat. Ehhez ugyancsak a legerősebb növényeket válassza, hiszen könnyebben tudnak alkalmazkodni a szezonális változásokhoz.

Tisztítsa meg alaposan a növényt az esetleges kártevőktől, melyek a levelek fonákán lapulhatnak. Távolítsa el a terméseket és végezze el az Y alakú metszést.

A chili paprika esetében fagymentes, hűvös, ugyanakkor világos, napos hely megfelelő a téli hónapokra. Ilyen lehet például egy enyhén fűtött garázs vagy télikert, vagy egy lépcsőház ablaka. Déli fekvésű helyiségben, illetve ablakokban érheti a legtöbb napfény.

Öntözésre a nyugalmi időszakban nagyon kevés igénye van. Amennyiben a levegő páratartalma alacsony, érdemes a növényt permetezni, mert nem viseli jól a száraz levegőt, ahogy a huzatot sem.

Február közepe-vége felé megkezdődhet a chili fokozatos, de rendszeres öntözése. Földjét már ilyenkor meg lehet támogatni a megfelelő tápoldattal, komposzttal.

Tavasszal, a kiültetés előtt érdemes finoman megmetszeni, eltávolítani a szárazabb, sárgás leveleket. Számukra kellemes, ideális környezeti körülmények között hamar növekedésnek indulnak.